Реклама / Ads
8| 5061 |16.09.2013 НОВИНИ

Йовчев: Разчитаме на европейска солидарност за бежанците

.
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи Източник: Булфото
Съвсем скоро ще преминем нивото от 5 000 бежанци, които можем да поемем. Към момента има 4 010 души, които са в процедура на получаване на статут „бежанци", от които 1 465 са сирийци. За около хиляда души тази процедура още не е започнала.
 

Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е началник на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

Можем да очакваме съществена част от тях да потърсят закрила и да бъде започната такава процедура. Около 250 от тях са сирийски граждани. Съвсем скоро ще преминем нивото от 5 000. По мнението на експертите, това е границата, която имаме - организационни, финансови, технически възможности да поемем като бежанци", добави министър Йовчев.

Във връзка с документите за искане на помощ, които ще бъдат изпратени до Европейската комисия, Цветлин Йовчев заяви: „Имаме достатъчно основание към момента на база на това, че България поема съществена част от този бежански товар, който е несъразмерен както спрямо населението, така спрямо и брутния вътрешен продукт, и една съществена част от съпътстващите рискове на този бежански поток.

Разчитаме на европейска солидарност. Такова искане може да се отправи, когато са налице съответните обстоятелства. В момента е точно времето, в което трябва да подготвим такова искане, тъй като имаме реална обстановка, на база на която можем да отправим такава молба".
Намерени са помещения за настаняване на 1250 бежанци, които са в добро състояние и в които са осигурени необходимите условия за нормален живот на бежанците.

"В някои от тях е възможно незабавно настаняване, а в други - до 3-4 дни. Осигурени са необходимите санитарни условия, ток, вода. Със съдействието на БЧК са осигурени храна и вода за първоначално пристигащите граждани. Успяхме да овладеем този тежък момент от кризата. Продължаваме да работим по намирането на нови помещения", посочи министърът.

"Отчетохме изпълнението на 11-те мерки. Те са изпълнени в основната си част. Остава да бъдат уточнени някои детайли и някои процедури да бъдат извършени технически докрай. През този период обстановката в страната леко се усложни. Потокът от бежанци в определени случаи беше по-висок от средния за последния месец и нещо. Имахме критичен момент през почивните дни, когато не бяха въведени в експлоатация новите места за бежанци. От днес имаме разрешение на този проблем", посочи Цветлин Йовчев.

"Още тази седмица ще подготвим документи и ще поискаме директна помощ от Европейската комисия (ЕК). Прогнозите за количеството бежанци ще се сбъднат и скоро ще стигнем до една критична точка за България. България е 1,5 % от населението на Европейския съюз (ЕС), а ще достигнем до нива, в които само бежанците ще достигнат 4-5%.
Страната ни няма да е в състояние без европейска солидарност да поеме този товар",  коментира министърът.

"Работим активно по подготовка на документи, които ще отправим до Европейската комисия. Ще поискаме да бъде издействана директива за съответната финансова и техническа помощ. Ще потърсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочвани към други страни от ЕС", заяви още той.

"Очакваме да бъде оценено това, което България успя да направи. Страната ни не само отговаря за всички критерии за влизане в Шенген, но се справи и в изключително тежка ситуация. Явяваме се много надеждна външна граница на ЕС", посочи още министър Цветлин Йовчев.

„Имаме готовност и до една седмица ще имаме още хиляда места, които да осигурим. Имаме възможност на площадката, която е определена за тази цел, само че не с палатки, а с фургони, които позволяват нормални условия за настаняване, да разположим фургони за над 1 000 души.

Имаме възможност и вярвам, че няма да изпаднем в ситуация, в която ще настъпи хуманитарна криза. Има готовност още от днес следобед да започнат да бъдат настанявани бежанци", подчерта министърът.
„Очаквам през следващите няколко дни да довършим и техническите аспекти на предприетите мерки, както и че ще съумеем да осигурим допълнителни помещения за настаняване на бежанците, които идват на наша територия", каза Йовчев.

Той посочи, че една от мерките е да бъде активизирана комуникацията с Турция и Гърция по отношение на това да бъдат предприети съвместни действия и по-добра координация, които ще помогнат за справяне с проблема.

„Това вече е извършено. Външно министерство е направило съответните совалки и в момента работим по това още тази седмица и в началото на другата да бъдат направени срещи с министерствата на вътрешните работи, на които да ги обсъдим", посочи Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5111 |14.09.2013 Йовчев: Интересува ни кой организира провокации и насилие . 9| 5485 |11.09.2013 Цветлин Йовчев: Затварянето на границата е крайна мярка . 72| 5939 |03.09.2013 Йовчев: Имаме сигнали за хора, които ще се опитат да провокират насилие утре . 22| 5484 |02.09.2013 Цветлин Йовчев: Затваряме границата с Турция ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads