Реклама / Ads
22| 5480 |02.09.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Затваряме границата с Турция ?

.
В момента в България има 1400 сирийски бежанци. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. На ден границата преминават около 50-ина души, имаше един пиков ден в който преминаха 106 души. За последното денонощие у нас са влезли 65 души, от които 47 са от Сирия.
 

Засилва се наблюдението на границата, създаването на организация за настаняването им и осигуряване на помощ по линия на ЕС и Червения кръст. В момента търсим спешно места, в които могат да се настанят, имаме идеи, добави Йовчев. Може да се очаква, че до края на годината границата ще преминат между 6 и 10 000 душии това надхвърля сериозно нашия потенциал, предупреди вицепремиерът. Труднопрогнозируемо е каква може да бъде тази бежанска вълна, тъй като много зависи и от съседните държави, където също може да се стигне до изостряне на напрежението заради бежанците. Имаме готовност и за затваряне на границата, заяви Йовчев. Явно в Турция има сериозен проблем тъй като на територията на страната има 440 000 бежанци и затова усилията им по охрана на границата са насочени към турско-сирийската граница. Независимо дали ще има военни действия или ситуацията в Близкия Изток е силно изострена и вероятно бежанците у нас ще останат на българска територия, каза Йовчев. Има опасност при преминаването на границата у нас да влязат и терористи, затова актуализираме плана за противодействие.

В момента обаче няма никаква пряка опасност за терористична атака у нас, успокои Йовчев. Вицепремиерът потвърди, че към България не е отправено искане за участие във военна операция. Ние нямаме и възможности за подобно участие, каза Йовчев. Не можем да очакваме обаче, че военен удар срещу Сирия и дори падането на Башар Асад няма да доведе мигновена стабилизация на Сирия.

За предстоящото първо заседание на парламента на 4 септември Йовчев каза, че очаква протестиращите да се държат нормално. Има данни обаче за ескалация на напрежението, заяви вицепремиерът. Готови сме за реакция, работим по всички сигнали, уточни Йовчев. Той подкрепи инициативата "София без блокади", където се призовават при протестите срещу правителството да не се стига до спирането на движението. Има една граница, в която се казва, че не трябва да се упражнява прекомерна сила. Полицията ще се държи по същия начин, както се е държала до момента, обеща Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6185 |01.09.2013 Цв. Йовчев: Хората нямат доверие на полицията . 23| 5597 |30.08.2013 Цветлин Йовчев: Рисковете за нас от сирийската криза не са големи . 15| 5704 |23.08.2013 Цветлин Йовчев: Имаме данни за поръчителите на Георги Илиев . 43| 5814 |09.08.2013 За Цветлин Йовчев нещо клокочи под повърхността на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads