Реклама / Ads
92| 5451 |21.12.2013 НОВИНИ

Йовчев: Трябва да се знае кой стои зад протестите

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Протестът претърпя промяна. Ако през юли протестът бе спонтанен, на този етап той е много повече организиран, отколкото спонтанен. Протестите показаха, че има много натрупани проблеми, които в даден момент обществото почувства, че трябва да се върви към тяхното разрешаване.
 

Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев пред „Дарик”. „Юлският протест се различава с това, че там виждахме хора, които бяха мирно протестиращи, те искаха да изразят своята позиция. Те се разграничаваха от всякакви форми на насилие, подпомагаха полицията да бъдат изолирани всякакви провокатори. Но изведнъж стана подмяна на идеята, заради която възникна протестът и това обезвери част от хората, които излязоха на този протест. Той се промени по своята структура и по начина, по който се организираха протестите", коментира още вътрешният министър.

Той категорично отказа да посочи кой стои зад протеста, като само уточни, че повече от една са линиите. Не е лошо и не е незаконно да бъдат организирани такива протести, но да се знае какви са политическите цели и кой стои зад тях, каза Йовчев.

По думите му не трябва да има промяна в правната уредба за протестите. Според социологическо проучване МВР губи доверие именно заради протестите.

Вероятно няма да се наложи да организираме нови места за настаняване на бежанци. Имаме съществено подобряване на условията и реда в местата за настаняването им, коментира още Йовчев.

Малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата за годината. Границата и преди се охраняваше много добре, такива бяха и оценките на всички партньори. От тези 11 500 души, 8500 предявяат желание да получат закрила на наша територия, със сигурност една трета от тях нямат това право. Малко над 6000 души реално може би ще получат статут на бежанци, каза Йовчев.

Част от тези хора ще останат тук, ако веднага не изградим ефективна стратегия за тяхната интеграция, ще има проблем. Те не са богати хора, повечето са без образование, без квалификация, това не им позволява успешна интеграция в обществото. Когато станат големи групи такива хора, които не може да интегрираме в обществото, те се обособяват. Там е възможно да се появят предпоставки за екстремизъм, каза Цветлин Йовчев.

Осем души са заподозрени за терористични организации, около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната.

Намалихме миграционния поток, като сме под нивата от миналата година, каза Йовчев. На границата колегите са на 100 метра един от друг, по 24 часа, за да спрат потока. С изграждането на преградното съоръжение, мисля, че ще стабилизираме процеса. Имаше по над 500 души в арестите, в някои моменти, вчера бяха трима. Това ни дава възможност за напредък в настаняването на тези хора, каза Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5470 |20.12.2013 Цв. Йовчев: Не се подавам на натиск, камо ли политически . 16| 6282 |18.12.2013 Шефът на "Козлодуй": Трябва ни и нов реактор, и АЕЦ "Белене" . 17| 5144 |16.12.2013 Йовчев: Намалихме правомощията на министъра на вътрешните работи . 18| 5463 |10.12.2013 Йовчев: Съкращава се 15% от администрацията на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads