Реклама / Ads
31| 55896 |03.01.2020 НОВИНИ

Иран може да нападне САЩ до 48 часа, замесват и Русия

.
Заради ген. Сюлеймани може да пламне война...
До 48 часа Иран може да започне война срещу САЩ. Това съобщават източници от Пентагона, които се базират на разузнавателна информация от последната нощ. Припомнят се вчерашните заявления на президента на Иран Хасан Рухани и министъра на отбраната Амир Хатани, че срещу Съединените щати ще бъде нанесен „съкрушителен удар“ заради гибелта на третия по важност човек в страната ген. Касем Солеймани, шеф на специалното елитно подразделение „Кудс“.
 

Великата иранска нация и други свободолюбиви страни в региона ще отмъстят на САЩ за тяхното страшно престъпление“, заяви на свой ред Върховният водач на Иран Али Хаменей.

 

Информация за голяма опасност от война съобщава и израелската служба МОСАД. В тази връзка правителството обяви повишена бойна готовност на израелската армия.

Израел очаква провокативни действия от страна на Ливан, Сирия и Сектора Газа.

 

В повишена бойна готовност са приведени и армейските части на САЩ. Военно-въздушните сили са готови да изпълняват бойни задачи в района на Иран.

 

Стана известно още, че Американският конгрес не е бил уведомен за операцията, при която бе убит ген. Сюлеймани, 48 часа преди провеждането, както предвижда практиката. Президентът Доналд Тръмп и Генералния щаб обясняват това с това, че е трябвало тайната да се запази в много тесен кръг.

 

В оскъдните информации за готвен ответен удар на Иран срещу САЩ бе замесена и Русия. Аргументите са, че убитият генерал Солеймани е човекът, който е убедил Кремъл да вкара войски в Сирия и да започне военни операции там. Още през 2015 г. агенция Ройтерс съобщава, че „архитект“ на руските въздушни удари в Сирия е именно генерал Касем Солеймани. През 2015 и 2016 г. ген. Солеймани е посетил 4 пъти Москва. Говори се, че в Кремъл е разговарял лично с президента Путин, пред когото е изложил своите планове за запазване режима на Асад в Сирия и как да бъдат изтласкани американските воски от региона.

 

Името на Касем Солеймани е включено в черния списък на ООН от 15 високопоставени военни и политически дейци на Иран, на които е забранено да напускат страната заради участието им в разработването на иранската ядрена програма. Очевидно генералът не се е съобразявал с тази забрана, отбелязват военни източници на САЩ.

 

От своя страна Москва е заявила в тази връзка, че атаките срещу Солеймани са опит да се хвърли петно върху името на Русия.

 

Не е ясно дали в момента Техеран се съветва с Москва как „да накаже“ САЩ.

 

Военни анализатори смятат, че Техеран само плаши САЩ, но всъщност ударът срещу ген. Солеймани е показал, че американските военни и специални части са в състояние да локализират и унищожат всяка цел в Иран, включително най-висшите управници на страната. Смъртта на Сюлеймани е ясен знак за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5345 |02.01.2020 Прокуратурата: ”Феникс - ЕООД” внесла 9 тона боклуци от Италия, складирани са в Плевен . 0| 19520 |02.01.2020 11 души са оперирани заради прекомерна употреба на храна и алкохол в ”Пирогов” . 4| 4415 |02.01.2020 Иван Кръстев: България може да даде различна гледна точка на големите държави . 6| 4736 |02.01.2020 Финансов експерт: Опашкарската ни позиция в ЕС е циментирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads