Реклама / Ads
0| 2717 |15.08.2022 НОВИНИ

Иран обвини Рушди и симпатизантите му за намушкването на писателя

.
Иран "категорично" отрече всякаква връзка с нападателя на Салман Рушди и обвини вместо това самия писател.
 

75-годишният Рушди беше тежко ранен, след като беше намушкан на сцената на събитие в щата Ню Йорк. Лекарите се борят за живота му, а от вчера Рушди не е на командно дишане. Британският писател от индийски произход е изправен пред години на смъртни заплахи за романа си от 1988 г. "Сатанинските стихове“.


По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини държавните медии на Иран в злорадство за атаката. Иранските медии обстойно коментираха атаката, наричайки я "божествено възмездие". Иранският държавен телевизионен ежедневник Jaam-e Jam подчерта новината, че Рушди може да загуби окото си след атаката, като каза, че "окото на Сатаната е ослепено".


Когато се появи новината за нападението в петък, погледите се насочиха към Техеран. В понедерник от Иран дойде и първата официална реакция - говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани посочи, че Техеран "категорично" отрича всякаква връзка, добавяйки, че "никой няма право да обвинява Ислямска република Иран".


Въпреки това той каза, че свободата на словото не оправдава Рушди, който е обидил религията в своите писания. 


"В тази атака ние не считаме никой друг освен Салман Рушди и неговите поддръжници за виновни. С оскърбяването на свещените въпроси на исляма и прекрачва червените линии на повече от 1,5 милиарда мюсюлмани и всички последователи на божествените религии, Салман Рушди се изложи на гнева и яростта на хората", посочи той. 


По думите му Иран няма друга информация за нападателя на Рушди, освен това, което се появи в медиите.


Говорител на министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че е "нелепо“ да се предполага, че Рушди по някакъв начин е виновен за атаката, добавяйки, че "това не е просто атака срещу него, това е атака срещу правото на свобода на словото и израз“.


Мъжът, обвинен за нападението в петък - на име Хади Матар, на 24 години - пледира невинен по обвинения в опит за убийство и нападение. Той е обвинен, че е изтичал на сцената и е намушкал Рушди най-малко 10 пъти в лицето, шията и корема. Романистът беше принуден да се крие близо 10 години след публикуването на "Сатанинските стихове“ през 1988 г. Много мюсюлмани реагираха яростно на това, твърдейки, че изобразяването на пророка Мохамед е сериозна обида за тяхната вяра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8978 |15.08.2022 Тошко Йорданов: В ПП е пълно с предатели - с хора от ГЕРБ и финансирани от ГЕРБ . 0| 2837 |15.08.2022 Мъж е с ампутиран крак, три деца са тежко пострадали при катастрофата на ”Тракия” . 0| 3834 |14.08.2022 Десет руски самолета запорирани на германски летища . 0| 2757 |14.08.2022 Салман Рушди вече не е на командно дишане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads