Реклама / Ads
10| 4075 |08.12.2020 НОВИНИ

Ирена Анастасова: Образованието е поверено на учителите, в министерството нямат реален поглед

.
Ирена Анастасова
БСП с притеснения, че нивото на образование се разминава по всички критерии. Държавата не могла да осигури равен достъп на децата в България до качествено образование
 

Доброволците от парламентарната група на "БСП за България" са над 30. Те изпълняват ангажиментите си в дните, когато не заседава парламента, но някои депутати продължават и в пленарни дни и след работно време да вършат това.

 

Помагат в болници в цялата страна, в лаборатории, в РЗИ - кой където може, а депутатите-педагози официално са регистрирани в платформа за заместващи учители по училищата.

 

Разяснението направи пред БНТ заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова по повод текущата доброволческа инициатива на народните представители от левицата.

 

Тя коментира поредния отказ на премиера Борисов да бъде изслушан в парламента така: "Не е ли логично министър-председателят в една парламентарна република да дойде в парламента и да отговори на въпросите на народните представители? Да обясни на българските граждани за закупените ковид ваксини и да отговори - защо управляващите отказаха да гласуват нашето предложение изрично да се посочи, че ваксините ще са безплатни и доброволни. Предложихме това да бъде прикрепено към решението за закупуването на ваксините, защото не им вярваме - и с право.

 

Премиерът обещава едно, но се случва съвсем друго. Обещаваше се, че нямаше да се затваря държавата, но се затвори. Даже днес, министър-председателят казва, че на 21 декември ще се отваря всичко, но само 3 часа по-късно на брифинг неговия здравен министър го опровергава. Как да им вярваме?".

 

Народният представител от левицата коментира и състоянието на образователна система като според нея учебните занятия трябва да продължат присъствено. По нейните думи, през пролетта, макар че системата се е справила организационно, не е могла да осигури равен достъп на децата в България до качествено образование, включително и заради липса на устройства.

 

"През летните месеци Министерството на образованието не предприе необходимите мерки, за да може сега нещата да са по-добре. Дори и в момента Министерството на образованието няма реален поглед какво се случва в страната. До момента няма нито един анализ за втория срок на миналата учебна година - къде са били пропуските, какви умения не са придобили децата и какви знания им липсват. Всичко беше оставено в ръцете на отделните директори на училища и в ръцете на отделните учители. В момента те крепят системата. Много съм притеснена, че в момента нивото и качеството на образованието, не просто в различните региони, а в едни и същи училища, е много различно", каза още Ирена Анастасова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4366 |25.11.2020 Ирена Анастасова: Образованието е на самотек в пандемията . 2| 4745 |14.11.2020 Красимир Вълчев: Най-трудните месеци за образованието ще са януари и февруари . 27| 9471 |17.09.2020 Слаб 2 за образованието ни писа Световната банка . 4| 4340 |09.09.2020 Ирена Анастасова: Добре е да има пълен обхват на децата в детските градини, но се съмняваме, че това ще се случи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads