Реклама / Ads
2| 2924 |08.11.2022 НОВИНИ

Ирония на съдбата: Блатер намира за грешка Световното по футбол в Катар

.
Сеп Блатер Източник: БГНЕС
”Всичко тече, всичко се променя” е казал Хераклит. Явно и хората променят мнението си. Учудващо е, че това се случва в противоположна посока. Иронично е, че когато през 2010г. Сеп Блатер беше президент на ФИФА, тогава организацията одобри решението Катар да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2022 година.
 

Пред "Тагес Анцайгер" бившият президент на ФИФА Сеп Блатер каза, че е грешка Катар да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2022 година. Интересно е, че тази грешка е направена по време на неговото управление през 2010г., когато Блатер управляваше световната централа.

 

Още с обявяването на избора на Катар се появи масово недоволство във футболните среди. Феновете също са против заради съмнения за корупция, нарушаване на човешките права и други нередности, свързани с арабската страна. Тогава това не възмути Блатер, нито го накара да се замисли над аргументите на другите.

 

Блатер управлява ФИФА в продължение на 17 години. Той бе оправдан от съда в Швейцария през юни тази година по обвиненията в корупция, макар че прокуратурата обжалва решението.

 

Интересно е защо Блатер точно сега променя решението си? Катар вероятно е страна със същите характеристики и географски особености както през 2010г., когато е взето решението. Днес 86-годишният Блатер твърди: "Катар е твърде малка страна. Футболът и Световната купа са нещо твърде голямо. Направихме лош избор и смятам, че провеждането на световното в Катар е грешка."

 

Блатер добави, че заради обвиненията в неспазване на човешките права през 2012 година ФИФА е изменила критериите си за определяне на домакин на световните първенства. Той е загрижен да не стига до подобни конфликтни ситуации в бъдеще. Бившият президент на ФИФА заяви, че "от 2012 година социалната среда и човешките права се взимат под внимание при избора на домакин на световно." Интересно изказване на фона на фактите, които са свързани с това, че Блатер е президент на ФИФА от 1998 до 2015 година. 

 

Какво означава това закъсняло признание? Имало ли е външен натиск някога? Дали наистина това е реална загриженост от страна на швейцареца за спазване на човешките права, отстояване на читава социална среда и вазимно уважение. Какво реално стои зад това закъсняло признание след близо 12г.? Просветление, провидение или просто съжаление.

 

Сеп Блатер добави, че въпреки днешните си откровения и опасения за мястото, на което ще се провежда световното, той ще проследи с интерес предстоящия турнир, който ще се проведе от 20-ти ноември до 18-ти декември 2022г.

 

"Всичко тече, всичко се променя и не можеш два пъти да влезеш в една и съща река", е казал философът Хераклит. Важното е хората на управленски позиции или тези, от които зависи дадено решение, което има ключово значие да имат това предвид, когато упражняват своята власт и налагат своята воля.

 

Ирина Тодорова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3351 |31.08.2022 Украйна отговори с ирония на изявлението на Русия, че ”контранастъплението се е провалило с трясък” . 0| 2879 |05.08.2022 Карадайъ с ирония: С ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП сме били . 20| 5235 |08.12.2021 Остри думи и ирония на цветистия Дилов-син към културния министър . 4| 2896 |02.11.2021 Блатер и Платини се обзаведоха с обвинение за измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads