Реклама / Ads
6| 3711 |14.11.2018 НОВИНИ

ЕК иска да се отърве от Механизма за наблюдение, смята Светослав Малинов

.
Източник: БГНЕС
Никой не може да каже как стои мотивацията при писането на докладите на ЕК. Аз искам само да кажа, че пожелание докладът да бъде предпоследен, е изразено, но то е изразявано многократно и по други поводи преди това, а най-голямото пожелание беше на г-н Юнкер в рамките на неговия мандат да приключи механизмът.
 

А пък непрекъснато има пожелания, даже убеденост, че ние трябва да влезем в Шенген. Това каза евродепутатът Светослав Малинов.

Това е едно пожелание, пожелание, което аз напълно споделям, само че, когато за 12 години си правил промени, които засягат 3 от шестте показателя, простата математика означава, че може да си нужни още толкова години, за да направиш промени по последните три."

 

Малинов коментира въпроса за независимостта на съда в доклада и как това кореспондира с написаното за медиите: "Особено тревожно за медиите е, че, както се казва, какво общо има правителството с медиите, нали така? Препоръките по принцип са към правителствата, как едно правителство да помогне за независимост от медиите, особено пък да ограничава тяхната критика към съдебната власт, която е грозна и недостойна, но как да го направи, и атаките срещу определени съдии. Т.е., аз виждам в този доклад нещо, което смятам, че след десетия доклад стана ясно – Европейската комисия иска да се отърве от този механизъм, защото той е унизителен за нея и иска да прехвърли този тип контрол вече върху всички държави членки на един много по-строг, конкретен механизъм, който в момента се изготвя. Това е истината.

 

Защитата на върховенството на правото в момента се взима много по-сериозно, отколкото изглежда и прецедентът с Полша е много мощен прецедент. Лошото на този прецедент, когато се откриха конкретни нарушения в принципите на правото на европейско ниво, доказа се чрез Европейския съд, че правителството ги нарушава и веднага правителството на Полша се съгласи да даде заден ход. Това нещо обаче трае 2 години. В някакъв смисъл ЕС призна косвено още преди няколко години, че този механизъм не работи и тъй между другото и най-големите критици на българската съдебна система, и най-безсмислените защитници признаваме, че това нещо не работи. Когато 10 години, 12 вече, не могат да се направят реформи, които при въвеждането на механизма се смяташе, че ще свършат за две-три, очевидно механизмът не работи и трябва да бъде заменен с друг."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5950 |14.11.2018 Борисов: Да отпадне борбата с корупцията ли искат протестите? . 5| 4413 |13.11.2018 АЕЖ иска от президента да наложи вето на медийния закон ”Пеевски” . 1| 6035 |13.11.2018 Само във Фрог: Прокуратурата иска лиценза на „Юнион Ивкони“ за втори път . 2| 4761 |12.11.2018 По искане на България ЕЦБ проверява шест банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads