Реклама / Ads
10| 7165 |13.01.2024 НОВИНИ

Искат депортация за режисьора и музикант Мехран от Иран, който от 13 години живее в България и плаща данъците си

.
Мехран Давари Източник: Facebook
Център за правна помощ "Глас в България" организира петиция с искане за закрила на Мехран Давари от Иран, който от 13 години живее в България. В четвъртък той е бил задържан и отведен в бежанския лагер в Бусманци, като има опасност да бъде депортиран, а ако това се случи да го екзекутират, алармираха пред ФрогНюз приятели на Мехран в България.
 

Ето какво още разказват те:

 

"Мехран Нахаи Давари е кръстен и получава българското име Стефан. Той напуска Иран в следствие на множество арести, побои и психически тормоз от страна на иранската полиция. В момента, в който се предава на българската полиция Мехран решава, че това е неговият дом и мястото, на което иска да остарее".

 

"След 3 месеца престой в Бусманци, Мехран излиза с научени над 300 думи на български език, решен да се впише и заживее в България. Работил е в много български градове познава ни, знае езика ни и често спорим на тема българска история".

 

"В едно от многото си видеа той казва, че "Човек не избира къде да се роди, но може да избере къде да живее".

 

Мехран се занимава с музика и записва клипове заедно с група BULL$HIT.band. Мечтата му е да прави това ,което обича и да живее спокойно.

 

"През всички тези 13 години Мехран плаща данъци, осигуровки, има официален трудов стаж . Депортирането му в Иран има реален риск от смъртна присъда. Неспирно опитва да получи статут, но всеки негов опит е безуспешен, често се чувства отхвърлен от системата и има право, той живее без документи ,без правото на шофьорска книжка ,без правото за закупуване на жилище. Ние, неговите приятели го обичаме безкрайно и за нас той е достоен българин и смятаме, че неговото място определено не е в Бусманци. Искаме нашият приятел да се върне у дома .Той иска нормален живот!"

 

Стефан - Мехран Давари е дългогодишен клиент от Иран на Център за правна помощ "Глас в България". След като разбират за задържането му от там организират и петиция с искане за неговата закрила.

 

Ето какво се казва в петицията:

 

На 11 януари 2024 Стефан (Мехран Давари), дългогодишен клиент от Иран на Център за правна помощ "Глас в България" , бе задържан и затворен в СДВНЧ-Бусманци (затвора за лица без документи). Не можахме да убедим служителите и в частност Началника на СДВР-Миграция, че задържането на Стефан е не просто незаконосъобразно, но нередно и неправилно.


Стефан е в България над 13 години. Бяга от Иран поради политическо и религиозно преследване. В Иран е бил арестуван, бит, психически тероризиран. Има над 3 неуспешни производства за закрила. Живее в България на верижни периоди със и без документи. Но никога не пада духом, води пълноценен живот и обогатява нашето общество въпреки пречките на системата, характерно за хората на изкуството. Той е режисьор и музикант, твори, прави филми и музика, басист е в групата BULL$IT, които наскоро публикуваха своя последен клип „Life beyond” и които не веднъж са водили класациите в радио ZRock https://www.youtube.com/watch?v=PLKN_u4lPwg .


Злоупотребата с миграционното задържане е едно от най-жестоките и смачкващи личността нарушения на човешки права, на които сме свидетели в работата ни! Няма да спрем да се борим това да се промени!

 

Подкрепата за Стефан в социалните мрежи расте с всяка измината минута, като все повече негови фенове, приятели и съмишленици сменят профилната си снимка и споделят спомени с него.

 

Очаквайте подробности!

Констанца Илиева


.

.

.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6003 |13.01.2024 САЩ нанесоха нов удар по Йемен в отговор на изстрелването на балистична ракета от хутите . 4| 4210 |13.01.2024 ISW: Украйна залага на производството на 1 млн. бойни дрона през 2024 г. . 0| 4112 |13.01.2024 Очаква ни предимно слънчево време с максимални температури до 4 градуса . 52| 12548 |13.01.2024 Манол Глишев: Какво ще стане с Царя "Освободител"? 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads