Реклама / Ads
38| 6900 |25.06.2012 НОВИНИ

Искат оставката на В. Рашидов, говорел на турски и псувал

.
Вежди Рашидов разговаря с турските гости
Нов скандал около официалния език избухна в началото на седмицата. "Атака" поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Причината е, че на среща с турски кинодейци, Рашидов говорел на турски и псувал. Случката бе разказана подробно от депутата Десислав Чуколов на пресконференция.
 
Пред журналистите беше излъчен и видеоклип от тази среща на министъра.

Освен това от партията съобщиха, че внасят в парламента промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според проф. Станислав Станилов в закона няма забрана да се говори на чужд език по време на демонстрации.

От "Атака" настояват да се запише такова ограничение, каквото има в Избирателния кодекс. Те се опасяват, че ДПС може да си позволи да агитира по села и градове на турски преди началото на изборната кампания.


Министерството на културата реагира като ужилено на отправените критики и разпространи отговор, в който се посочва, че обвиненията не отговарят на истината.

В съобщението се посочва, че в началото на неофициална среща с турски и български кинотворци в петък министър Рашидов е поздравил първо на български език всички участници, след това е приветствал с "Добре дошли" на турски език гостите от Турция.

От министерството посочват, че това е било израз на уважение и приятелство към турските кинодейци. В информацията до медиите е уточнено, че на срещата присъства видната преводачка от турски език Вера Самарджиева и е превеждала по време на цялото събитие.

Що се отнася до твърденията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нецензурен език от страна на Вежди Рашидов, фактите не потвърждават това, затова окачествяваме думите на депутата като клевета, пишат от ведомството.

От министерството напомнят, че турският екип ще работи по мащабна и амбициозна продукция с работно заглавие "Ездачи". Очаква се български да е половината от екипа на първия турски сериал, който ще се снима у нас.

Филмът ще разказва за предисторическите времена, ще има и елементи на фентъзи. Голяма част от историята ще се развива на територията на България, като снимките ще са основно в Киноцентъра в Бояна, а също и в Бистрица и в Луковит.

Припомняме, че преди няколко дни Вежди Рашидов се обави категорично против агитирането на турски език в предизборната кампания. такова искане направиха от ДПС в парламента, а депутатът Лютви Местан защити тезата, че имало хора, които не знаели български и нямало как да разберат политическите послания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 10022 |21.06.2012 От ДПС искат да агитират на турски по селата . 7| 6693 |14.06.2012 Радо Стойчев: Шепа хора правят каквото си искат във волейбола . 40| 6433 |06.06.2012 Евростат ни сочи като страната с най-ниската работна заплата в ЕС . 5| 7271 |01.06.2012 Децата искат позитивизъм, не пошлотия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads