Реклама / Ads
0| 6807 |08.02.2010 НОВИНИ

Искат оставката на зам.-министър Дерелиев, от МК го бранят

.
Димитър Дерелиев да подаде оставка, поиска Евгени Михайлов
Евгени Михайлов поиска оставката на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев. Причината за поисканата оставка е членството на заместник-министъра в Съвета на директорите към "Ню Бояна филм" АД.
 

Договорът с "Ню Бояна филм" той е подписал на 5 октомври 2009 година и според него той се задължава да предоставя на разположение на дружеството цялата си работна сила и управленски възможности. Михайлов определи като абсурд, че Дерелиев като член на Съвета на директорите на "Ню Бояна филм" съди Националния исторически музей, който е подчинен на Министерството на културата.

Според "Ню Бояна филм" сумата за дарените реквизити и костюми на музеи възлиза на над 50 000 евро, а дружеството е получило само 4000 лева, когато негов директор е бил Евгени Михайлов. Сега от "Ню Бояна филм" определят сделката на Евгени Михайлов като неизгодна и смятат, че реквизитите са на стойност 50 000 евро.

Според Евгени Михайлов сделката за закупуване на "Бояна филм" от "Ню имидж" е ужасно неизгодна. Тогава Бояна филм бе продадена за 5 милиона евро, а по сметки на Михайлов тя е струвала около 90 милиона евро.

Михайлов обвинва Дерелиев и в това, че все още не е създаден фонд "Българско кино" и че бюджетът за кино през 2010 е намален наполовина. "Убеден съм, че министър Вежди Рашидов разбира от много други работи, но на срещата ни с него, той се допитваше до Дерелиев относно законите. Явно заместник-министър Дерелиев, който е ресорен е отговорен за тези действия", каза Михайлов.

В същото време, в становището на Министерство на културата, публикувано на интернет сайта на министерството се казва:

“Приватизацията на „Бояна филм” е приключила през месец ноември 2006 г. и е необяснима тревогата, възбудила г-н Михайлов през 2010 година.

Що се отнася до заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, той подава на 21 юни 2009 г. писмена молба за освобождаването си от Съвета на директорите на дружество „Ню Бояна филм”.

Тъй като съгласно приватизационния договор на правителството Министерството на културата задължително определя един свой представител в Съвета на директорите на дружеството, за да наблюдава дейността му, със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 10 август 2009 г. заместник-министър Димитър Дерелиев е определен като представител на държавата в Съвета на директорите на „Ню Бояна филм”.

На извънредно Общо събрание на акционерите на дружеството на 5 октомври 2009 г. предложението на Министерството на културата е гласувано. Със стандартния договор, който е необходим за вписване в Търговския регистър, на Димитър Дерелиев е определено заплащане от 500 лева. Още на следващия ден – 6 октомври 2009 г., със специален анекс заместник-министър Димитър Дерелиев се отказва от възнаграждението и така изпълнява клаузите на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Дружеството е издало на г-н Дерелиев служебни документи, от които става ясно, че от юли 2009 г. той не получава възнаграждение като член на Съвета на директорите.

В своето становище, МК заявява готовност да предостави на разположение на медиите всички споменати документи, според които разпространените днес от Евгений Михайлов твърдения са “груба манипулация и фалшификация, целяща да урони както името на Димитър Дерелиев, така и престижа на МК”, пишат в заключение от културното ведомство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4516 |04.02.2010 Искат доживотен затвор за убийците на Борилски . 19| 5691 |31.01.2010 Софиянски последва БСП, иска оставката на Дянков . 10| 5457 |27.01.2010 Промените в закона за ГМО искат да минат метър . 3| 4396 |18.01.2010 Воеводите искат пари от Гърция за блокираната граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads