Реклама / Ads
2| 4794 |16.05.2011 НОВИНИ

Искат условна присъда за експрокурор

.
Прокуратурата поиска условна присъда за Славчо Кържев, който е бившият районен прокурор на София.
 

Frognews.bg припомня, че това е вторият път, когато делото стига до пледоарии. През октомври миналата година процесът бе на същия етап, но съдия Петя Крънчева отмени собственото си определение и след пледоариите прецени, че делото не е изяснено докрай. Така съдията насрочи процеса за друга дата, когато трябваше да има очна ставка между двама от свидетелите.

Защитниците предположиха, че отлагането на процеса цели “запазването” на свидетеля и следовател Петьо Петров, който нашумя покрай делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия главсек на финансовото министерство Тенчо Попов. По това дело Петров отново е свидетел и не веднъж се появяваха съмнения, че именно той е поискал подкуп, за да “потъпче” дело срещу Цонев.

Днес прокуратурата поиска десет месеца лишаване от свобода условно за Кържев. Той е обвинен за длъжностно престъпление в периода май – юни 2004 г., а давността на това престъпление изтича в края на годината. Според прокуратурата той е превишил властта и правата си и е иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела. Кържев е опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на „Вектор АВ“ ООД – Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта той е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и е водил с него разговор, при което го уговарял и склонявал да се откаже изцяло или да намали размера на исканата от него обща сума по делата в размер на 31 154, 56 лв.

За по-тежкото престъпление, в което е обвинен Кържев, прокуратурата днес поиска да му бъде наложено наказание от една година лишаване от свобода условно с три годишен изпитателен срок. Според обвинението бившият магистрат на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил „Опел Вектра“, който е бил предмет на спор за собственост.

Обвинителите обаче отчетоха приноса на бившия районен прокурор за създадената организация на работа в СРП. Като негативен факт в работата на Славчо Кържев, обвинителите посочиха обстоятелството, че подсъдимият е имал авторитарен стил на работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5478 |11.05.2011 Животновъди искат главата на Найденов . 3| 4452 |10.05.2011 Условна присъда за кмета на Ямбол . 3| 5119 |10.05.2011 Детеубиец с доживотна присъда иска по-леко наказание . 0| 5321 |09.05.2011 „Касапина” поиска от ВКС да му намали присъдата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads