Реклама / Ads
12| 5475 |11.05.2011 НОВИНИ

Животновъди искат главата на Найденов

.
Близо 300 души се събраха на протест пред министерството на земеделието и храните с искане ведомството да опрости санкции за неправомерно заявени субсидии обработваеми площи.
 
Протестиращите от цялата страна скандираха „оставка” под прозорците на министър Мирослав Найденов. Някой от тях носеха плакати с надпис: „Д-р Найденов – ликвидатор на животновъдството” и „Г-н Борисов, ако е възможно, спрете ликвидирането на животновъдите”.

Няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото залогът за следващата година е 1,2 млрд., каза по-рано днес Мирослав Найденов, който изрази недоумението си от протестните действия на животновъдите.

Земеделският министър коментира още, че ако държавата опрости всички наложени глоби, ще последва санкция от ЕК и частично или пълно спиране на земеделските фондове.

Земеделци и животновъди донесоха малък ковчег и кръст, с които искаха да покажат, че селското стопанство у нас загива. Пред министерството се развяваше и българският трибагреник под звуците на чанове.

Недоволните хора настояват незабавно да бъде направена проверка относно дейността на специално създадения сектор от 20 служители, отговорни за мярка 214 „Агроекология” в Държавен фонд „Земеделие” – РА. Те питат защо до момента няма разгледан нито един проект, няма извършено нито едно плащане за 2010 г., а статусът на заявленията в страницата на ПРСЕ не е обновяван от 5 ноември 2010 г.

Земеделци и животновъди настояват отговорните лица за забавяне на писмата за одобрение за 2010 г. да понесат своята отговорност. Те уточниха, че срокът за получаване е бил до 9 септември 2010 г.

Освен това сред исканията са и незабавно да бъдат изплатени субсидиите за фермери в планински райони и необлагодетелствани райони, като плащанията са с 82% европейско финансиране.

Протестиращите настояват в срок до 15 май да бъдат изплатени АЕП за всички бенефициенти, при които не се налагат допълнителни изчисления относно намалени площи. Те припомниха, че обещанията за това бяха за дата 30 април тази година. За всички останали бенефициенти се иска срокът да бъде до края на юни тази година.

Недоволните граждани искат ясни срокове, в които ще бъдат разгледани всички жалби относно т.нар. „допустим слой” за 2010 г. и гаранция, че на бенефициентите ще бъде дадена възможност да защитят интересите си и ще научат резултатите от това разглеждане.

Фермерите искат и незабавно изплащане на проектите по мярка „Агроекология” на САПАРД за 2009 г. и допълват, че заявленията за плащане са подадени през септември миналата година, а тримесечният срок за плащане отдавна е изтекъл.

„Г-н министър, всички засегнати от тези проблеми до момента се държат доста толерантно и търпеливо. Бихме искали да останем такива и да ги разрешим чрез диалог и решителни действия от ваша страна”, се казва в декларация, подадена до министъра още миналата седмица. С нея се предупреждава и за днешния протест.

Земеделците и животновъдите поискаха незабавна среща с министър Мирослав Найденов. Пред сградата на министерството всеки един от недоволните имаше възможност да сподели своите оплаквания и опит пред останалите фермери.

Земеделците и животновъдите се оплакаха, че са теглили кредити и не могат да ги изплатят на банките, още по-малко да връщат субсидии за предходни години, за които са се борили толкова дълго.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5463 |11.05.2011 М.Найденов: Ако послушаме земеделците, губим субсидиите . 2| 4739 |09.05.2011 Искат отвод на съдия за Пловдивския панаир . 8| 5135 |05.05.2011 Над 90% от българите не искат клинични пътеки . 8| 5158 |03.05.2011 Отново искат „главата” на Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads