Реклама / Ads
0| 5858 |18.06.2010 НОВИНИ

Испектори атакуват столични автомивки

.
Главната инспекция по труда започва изненадващи проверки на автомивките в София, като започнаха с тези на централния бул. „Черни връх".
 

Според инспектори голяма част от автомивките попадат в сивия сектор, тъй като не сключват трудови договори с всички служители и по този начин си спестяват плащането на голяма част от осигуровките.

Около 15 служители откриха днес инспекторите по труда в автокозметичен салон „Фреш". Една трета от тях нямат сключени трудови договори.

Двама от служителите заявиха, че имат сключени граждански договори, а трима от работещите в автосалона нямаха никакъв договор.

Единият от работниците заяви, че бил на обучение там и също нямал договор. 75 хил. лв. глоба наложиха трудовите инспектори за работниците на граждански договор и тези, които нямат никакъв документ за трудови правоотношения.

Санкцията обаче може да се обжалва. С съседна автомивка инспекторите по труда откриха 7 лица на работното си място.

Един от тях бил с неопределен статут като управителят на обекта заявил, че човекът отишъл да мие щори. След справка в НАП служителите на ГИП постановиха, че човекът от 1 юни е с прекратен трудов договор. Окончателното нарушение обаче ще бъде установено едва след приключване на цялостната проверка.

В рамките на днешните проверки те не откриха работещи непълнолетни.

От инспекцията коментират, че най-много нарушения се откриват при търговията на дребно в строителния бранш и хотелския ресторантьорски бизнес.

15 хил. лв. е глобата за работодател, който не е предложил на служителя си трудов договор, но е сключил с него граждански и той има точно определено работно място. 2- хил. е глобата за второ нарушение.

Една проверка на инспекцията по труда не обхваща само всичко констатирано на работно място. Има и документи, които трябва да се проверяват, съобщиха още инспекторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5781 |03.04.2010 Стоп! Забрана за престой и паркиране край столичните православни храмове . 4| 4725 |25.01.2010 Н. Младенов: Базата ни е стратегическа, атакуват я . 3| 5103 |16.12.2009 Журналисти атакуват СЕМ с декларация . 40| 5545 |15.12.2009 РЗС атакуват Костов с три парещи въпроса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads