Реклама / Ads
3| 3162 |02.02.2023 НОВИНИ

Професори предлагат мисия „Македония“ в САЩ и ЕС

.
Учените: проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов
Да се проведе мисия „Македония“ в ЕС и САЩ. Това предлагат на президента Румен Радев и служебния кабинет от Националния кръг ”За Македония“. Представителите на неправителствената организация са: проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов. Те представиха предложението си на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.
 

Представителите на неправителствената организация са: проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов уточниха, че предлагат мисиятa да се казва „Македония“, тъй като има и други части от Македония, които не са в рамките на Северна Македония.

 

Идеята е мисията да се организира от българските посолства. Тя ще представлява поредица от пресконференции на учените от Национален кръг "За Македония“, на които да бъдат поканени журналисти, академични представители и други, пред които да се представи българската позиция по езиковедските, историческите въпроси, както и тези във връзка с човешките права. Учените предлагат тези пресконференции да се състоят във Вашингтон, Брюксел и в столиците на Швеция и Испания - държавите, които председателстват Европейския съюз през 2023 година.

 

Във връзка с отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ), проф. Кочева заяви, че риториката обикновено се изостря преди избори, като призова политическите партии да не се заиграват с темата. Според проф. Николай Овчаров, докато не бъдат решени историческите и езиковедските въпроси, няма да има пътища, магистрали, жп линии между двете държави.

 

От Националния кръг "За Македония“ припомниха за посещението на тяхната делегация в Европейския парламент в Страсбург през 2022г. Там беше посочена българската позиция по отношение на РСМ. Учените  пред Европейския парламент и меморандум във връзка с РСМ, в който участват над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти. Според неправителствената организация посещението им е било успешно, като презентацията на учените е била гледана от около 130 евродепутати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9182 |02.02.2023 Срам за България - Европейската комисия връща наблюдението и докладите . 2| 3026 |31.01.2023 Правната комисия решава на второ четене за контрола на главния прокурор . 0| 2971 |26.01.2023 Вътрешната комисия в НС ще заседава по казуса със ”златните паспорти” . 0| 3232 |25.01.2023 Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads