Реклама / Ads
16| 9148 |02.02.2023 НОВИНИ

Срам за България - Европейската комисия връща наблюдението и докладите

.
Брюксел
България отново влиза под наблюдение на Европейската комисия за върховенство на закона, след като през 2019 година Брюксел престана да я контролира чрез ежегодни доклади. Тогава се създаде впечатлението, че е прекратено действието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който бе измислен за нея и Румъния от първия ден на членството им в ЕС през 2007 г.
 

МСП се завръща като кошмар за държавата, защото тя не даде реални доказателства, че се бори с корупцията и организираната престъпност. От нея се очакваха ефективни присъди ("реални резултати") срещу босове на мафията и корумпирани лица от високите етажи на властта.


Подновяването на наблюдението е станало тихом-мълком със съгласието на България като условие да бъде обсъдена отново нейната кандидатура за Шенгенската зона. Новината бе забелязана от БТА, в кято се обърна внимание върху изявление на служебния външен министър Николай Милков, който на 27 януари даде отчет пред медиите какво е свършил на поста си.


По думите на Милков, пише анализът, европейските държави постепенно са възприели речника, който Нидерландия и някои други скептични държави през годините са успели да прокарат, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката и трябва да бъдат част от критериите за членство в Шенген. България до последно настояваше, че критериите за Шенген са само технически, и не приемаше нидерландските възражения.


„Това е факт, с който ние не можем да не се съобразяваме и поради тази причина положихме усилия да убедим партньорите си докъде сме стигнали с механизма и какво сме успели да променим след 2019 г.“, казал Милков.


Служебният външен министър посочил, че България ще бъде обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратено писането на доклади за нея от Еврокомисията. По думите му този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона.


“Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура, когато започне да се разглежда тя в средата на годината“, казал Милков при отчета на мандата си.


След като направи пауза за България, ЕК продължи да пише доклади за Румъния. Последният за нея бе на 22 ноември 2022 г. Тогава Брюксел направи констатацията, че " постигнатият от Румъния напредък по МСП е достатъчен да отговори на ангажиментите ѝ, поети по време на присъединяването към ЕС".


Въпреки че механизмът не бе отменен официално както за България, така и за Румъния, защото се чака решение на Съвета на ЕС (правителствата), Нидерландия даде да се разбере, че повече няма възражения срещу румънската кандидатура за Шенген. Нейното съгласие бе отразено в Букурещката декларация от 28 януари т.г. Така срещу приемането на Румъния в Шенген останаха само възраженията на Австрия, докато срещу българската кандидатура се противопоставят едновременно Нидерландия и Австрия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3061 |01.02.2023 Зеленски благодари на България за обявяването на Гладомора за геноцид . 5| 3218 |01.02.2023 ЕС да даде на България радари за охрана на границата с Турция, иска Урсула фон дер Лайен . 0| 3556 |01.02.2023 България излезе от две международни банки . 8| 3564 |01.02.2023 Украинската посланичка в България направи вуду кукла на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads