Реклама / Ads
0| 3204 |25.01.2023 НОВИНИ

Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката

.
Източник: личен архив
Комисията по енергетика в Народното събрание прие ветото на президента Румен Радев на промени в Закона за енергетиката. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията. С 12 "за", 8 "въздържали се" и един против комисията се съгласи с ветото на президента.
 

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС" каза, че не може да има разпоредби от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба.

 

Затова депутатите от енергийната комисия приеха проблемният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този начин промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарна зала и законът ще може да влезе в сила без оспорения от президента параграф.

 

Припомняме, че държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

 

Депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса" ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Вносител на промените е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

 

В мотивите на президента се посочва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Радев допълва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

 

Според президента е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми. "Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час", сочат мотивите на ветото. Държавният глава смята, че ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси, отбелязва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3047 |25.01.2023 Михалев, ДБ: Саботаж е избирането на председател на комисията от Възхода за Пловдивския панаир . 0| 3028 |24.01.2023 Окончателно: НС прие почасовото заплащане за преводачите на жестовия език . 1| 3019 |24.01.2023 Без ново плащане, докато не се приемат законите по ПВУ . 0| 3189 |24.01.2023 Първо заседание на временната комисия ”Гергов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads