Реклама / Ads
1| 3022 |24.01.2023 НОВИНИ

Без ново плащане, докато не се приемат законите по ПВУ

.
Атанас Пеканов
Докато внесените от правителството 14 законопроекта не бъдат приети, няма да има второ плащане по НПВУ, каза вицепремиерът Атанас Пеканов.
 

България продължава да изпълнява НПВУ със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са засегнати от решението на парламента по отношение на декарбонизацията. В същото време от нас се очакват и реформите. Част от тях са в парламента от месеци. Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за реформите по отношение върховенството на закона и за механизма за отчетност на главния прокурор. Това от години се казва на България, а ние не го правим. Темата беше придвижена от министъра на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони трябва да ги приемем, защо те ще ни помогнат и за приемането ни в Шенген, каза Пеканов.


По НПВУ ще получаваме пари, когато постигаме резултати. Служебният кабинет внесе в НС 14 законопроекта, от тях са приети три за три месеца. Докато законите не бъдат приети, ние не можем да поискаме второто плащане по НПВУ, каза Пеканов. Надявам се това или следващото Народно събрание да приеме законите рано или късно, каза Пеканов. Когато свършим всички 66 мерки, включително тези 14 законови промени, ще можем да поискаме следващото плащане по НПВУ, допълни той.


По отношение на решението на парламента за декарабонизацията, Министерството на енергетиката ще изпрати на ЕК обосновано искане как да заложим реалистични цели в Плана, каза вицепремиерът.


Ние работим и по третото плащане по НПВУ – такава мярка например е законопроектът за механизма за отчетност на главния прокурор. Той вече е в НС и ако има един закон, който да приеме Народното събрание, трябва да е този, заяви Пеканов.


Атанас Пеканов отказа да коментира дали ще остане в следващ екип на служебно правителство. "Нека да видим и да не спекулираме, в следващите дни ще разберете всичко", посочи той в отговор на този въпрос.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2830 |23.01.2023 Жена почина във Видин, докато чака линейка . 2| 2925 |20.01.2023 Шесткомпонентната ваксина за новородени вече е доставена в склада на МЗ . 1| 3378 |20.01.2023 Мащабна спецакция във Велико Търново и Горна Оряховица . 0| 10024 |23.01.2023 Халваджиян: Как да задвижим ставите отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads