Реклама / Ads
5| 3310 |17.08.2024 НОВИНИ

ISW: Данните за ситуацията в Курска област - противоречиви

.
Източник: Личен архив
Украинските сили продължиха леко да напредват югоизточно от Суджа на 16 август на фона на продължаващите украински операции в Курска област. Руски блогъри твърдят, че украинските сили са напреднали източно от Мирни и южно от Спалное (и двете югоизточно от Суджа), а геолокационните изображения, публикувани на 15 август, показват, че украинските сили наскоро са действали в рамките на Борки (югоизточно от Суджа).
 

Руски блогъри отбелязаха, че малки украински мобилни групи са продължили ограничени атаки зад съществуващата линия на съприкосновение в Курска област и че украинските сили са продължили атаките близо до Коренево и западно от Снагост (южно от Коренево).

 

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинско нападение в посока Гордеевка (южно от Коренево) и украински атаки западно от Анастасиевка и югоизточно от Каучук (и двете североизточно от Коренево и на около 27 км от международната граница).

 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руски блогъри също така твърдят, че са ударили украинските сили, действащи близо до Отруба (югозападно от Коренево и по протежение на международната граница).

 

Геолокирани кадри, публикувани на 15 и 16 август, показват, че украинските сили продължават да действат по време на заявения от максималистите лимит на украинския напредък в Курска област, включително близо до Суджа.

 

Удари са разрушили два моста в район Глушово, Курска област. Руски източници твърдят на 16 август, че ударите на украинските HIMARS са унищожили мостове в Глушково и Звънное (и двата югоизточно от Коренево). Геолокирани кадри, публикувани на 16 август, показват, че мостът в Глушково се е срутил след удара.

 

Руски блогъри твърдят, че разрушаването на моста ще усложни руските наземни комуникационни линии в района.

 

Наличните доклади и доказателства показват, че украинските сили вече не поддържат позиции в Белгородска област от 16 август. The Washington Post съобщи на 15 август че украински персонал, който е участвал в трансгранични атаки в Белгородска област, е заявил, че украински групи са извършили механизирани атаки близо до ГКПП Колотиловка (на международната граница северозападно от град Белгород) на 11 август и са напреднали до приблизително 10 километра в района.

 

Руски източници твърдят, че украинските сили многократно са атакували близо до Колотиловка през последните дни и временно са превзели контролно-пропускателния пункт Колотиловка на 15 август, но не твърдят, че украинските сили са напреднали някъде близо до 10 километра отвъд контролно-пропускателния пункт.

 

Washington Post съобщи, че украинските сили са държали позиции в Белгородска област, докато са подложени на тежки руски въздушни удари и артилерийски огън и че бронирани машини са преминали в Белгородска област, за да евакуират оставащия украински персонал от тези позиции на 15 август.

ISW не е видял никакви доказателства, които предполагат, че украинските сили остават в Белгородска област към 16 август. Украински войници заявиха за Washington Post, че руските сили в Белгородска област са били по-подготвени да отблъснат презграничните украински атаки, отколкото руските сили в Курска област. Руските сили са разположили противотанкови укрепления по границата и са минирали силно района.

 

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец заяви на 14 август, че назначеният от Кремъл руски комисар по правата на човека Татяна Москалкова е инициирала разговор относно обмена на военнопленници и че украинските сили са взели 2000 руски военнопленници през последните две седмици, включително наборници, гранични охрана от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и персонал от чеченските части "Ахмат".

 

Съобщава се, че това е първият път, когато Русия е инициирала дискусии за възможна размяна на военнопленници. Украински официални лица по-рано съобщиха, че руски официални лица са отхвърлили предложения за размяна на военнопленници в миналото.

 

Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви на 15 август, че Украйна ще даде приоритет на връщането на тежко ранени и болни, жени и тези, които са били най-дълго в руски плен.

 

Буданов заяви, че Украйна също ще се опита да върне цивилни затворници, особено тези, които руските сили държат в плен от 2014 г. Украински офицер от Военната служба за ред и правопорядък съобщи на 15 август, че 80 процента от повече от 200 руски военнопленници, разположени в едно съоръжение за задържане на украински военнопленници са наборници.

 

Украинското нахлуване в област Курск заплашва усилията на руския президент Владимир Путин да поддържа подкрепата си за войната и неговия режим, а Кремъл може да е силно настроен към политическите въздействия от голям брой руски военнопленници, заловени на руска територия, особено наборници.

 

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека поиска руските власти да позволят на техни представители да посетят Брянска, Курска и Белгородска област като част от мисия за наблюдение на човешките права.

 

Говорителят Лиз Тросел потвърди искането на 15 август и отбеляза, че службата преди това е поискала от руските власти достъп до зони в Русия и окупираната Украйна "без резултат".

 

Американски официални лица повториха, че политиката на САЩ относно способността на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за извършване на удари на дълги разстояния срещу руски военни цели не се е променила на фона на продължаващото украинско нахлуване в Курска област. Прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви по време на брифинг за пресата на 15 август, че нахлуването в Курска област не е променило вида или обема на оръжията, които САЩ ще предоставят на Украйна, и че параметрите на политиката на САЩ по отношение на удари срещу военни цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ, също не са се променили.

 

Съобщава се, че администрацията на Байдън е одобрила промяна в политиката през май 2024 г., позволяваща на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за "цели за противодействие" срещу руските сили, извършващи атаки в северната част на Харковска област и подготвящи се да извършват атаки от други руски области, непосредствено граничещи с Украйна.

 

Сингх повтори, че Съединените щати подкрепят правото на Украйна да се защитава срещу незаконното нахлуване на Русия.

 

Кремъл е уволнил съветника на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу по информационната политика Андрей Илницки, вероятно като част от продължаващите усилия за прехвърляне на контрола върху руската информационна политика по време на война от Министерството на отбраната (МО) към руската президентска администрация. Руски държавни медии отбелязаха, че кремълската информационна лента ТАСС незабавно е издала корекция на доклад от 15 август, в който се посочва, че Илницки е бивш съветник на Министерството на отбраната.

 

Руските държавни медии съобщиха, че промяната в титлата на Илницки показва, че той е бил уволнен наскоро и отбелязаха, че руският президент Владимир Путин уволни няколко от заместниците на Шойгу в средата на юни, въпреки че руското министерство на отбраната не обяви официално уволнението на Илницки.

 

Уволнението на Илницки също изглежда сравнително скорошно, тъй като много руски медии го споменават с титлата му в Министерството на отбраната поне от юли 2024 г. Един руски източник обаче твърди, че Илницки е подал оставка след уволнението на Шойгу.

 

Руските медии твърдят, че Илницки може да е създателят на символа "Z", който руските сили са използвали по време на пълномащабното нахлуване в Украйна, и отбелязват, че той е съветвал руското Министерство на отбраната от 2015 г. насам. Известен руски пропагандист в социалните медии реагира на новини, като обвини Илницки в създаването на вредна и объркваща информационна политика в руското МО и припомни случай, в който Илницки се е опитал да го научи как да води "информационна война" през април 2022 г.

Някои руски блогъри намекнаха, че Илницки се застъпва срещу ежедневното военно отразяване и го обвиниха за подвеждащо държавно отразяване на войната в Украйна.

 

Един критичен руски блогър осъди уволнението на Илницки, като отбеляза, че Кремъл напредва в усилията си да прехвърли контрола върху руската военновременна информационна политика от отдела за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната към руската президентска администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2364 |16.08.2024 В най-натоварения период за летището: Отново стачка на "Хийтроу" . 2| 2477 |16.08.2024 Горят складове на бивш ремонтен завод в Шумен . 2| 5422 |16.08.2024 Асоциацията за защита на потребителите иска оставката на председателя на КРС Иван Димитров заради BG-ALERT . 17| 4969 |16.08.2024 Евгений Дайнов: Ще бъде "всерьез и надолго". Но има и добра новина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads