Реклама / Ads
13| 4616 |08.12.2023 НОВИНИ

ISW: Колкото войници мобилизира Русия, толкова и губи на фронта

.
Руските сили може да търпят загуби по целия фронт в Украйна със скорост, близка до скоростта, с която Русия в момента генерира нови сили. Говорителят на командването на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо заяви на 7 декември, че през ноември 2023 г. руските сили са загубили почти 11 000 души (вероятно убити или по-тежко ранени) в направленията Купянск, Лиман и Бахмут. Това се казва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).
 

Оперативният темп в направленията Купянск, Лиман и Бахмут в момента е по-нисък, отколкото в посока Авдеевка. Тези докладвани загуби предполагат, че процентът на руските жертви в района на Авдеевка може да е дори по-висок предвид по-високия оперативен темп там. Украински официални лица по-рано съобщиха, че руските сили са загубили 5000 души убити и ранени близо до Авдеевка и Маринка (западно от град Донецк) между 10 и 26 октомври, когато руските сили започнаха две вълни от тежко механизирани атаки, за да превземат Авдеевка.

 

В момента руските сили провеждат масови атаки, ръководени от пехота, за да превземат Авдеевка в очевиден опит да запазят бронираните превозни средства, въпреки риска от още по-големи загуби в жива сила. Украински официални лица посочиха, че руските отбранителни усилия също водят до значителни жертви, като според съобщенията украинските сили са убили над 1200 руски военнослужещи и са ранили над 2200 на източния (левия) бряг на Херсонска област между 17 октомври и 17 ноември.

 

Украинските сили продължават контранастъпателните операции в западната Запорожка област и вероятно нанасят подобни загуби на отбраняващите се руски сили в този участък на фронта. ISW не може да потвърди предоставените от Украйна данни за руските жертви, а надеждни данни за руските жертви в Украйна не са налични. Ако данните, предоставени от Украйна, като цяло са точни, те предполагат, че руските операции в Украйна като цяло са силно изтощителни и че големите руски загуби не са просто резултат от най-скъпите руски настъпателни операции край Авдеевка.

 

Руски и украински официални лица съобщиха, че руските усилия за криптомобилизация дават приблизително 20 000 до 40 000 служители на месец, процент, който може да е по-нисък от текущия процент на жертвите на Русия в Украйна. Украински служители съобщиха през пролетта и лятото на 2023 г., че Русия набира приблизително 20 000 служители чрез усилия за криптомобилизация на месец.

 
Украински официални лица съобщиха, че групировката на руските сили по фронта Харков-Луганска област приблизително не се е променила от лятото на 2023 г., което предполага, че ангажираността на нов персонал в района компенсира руските загуби, но не увеличава силата на тази групировка.

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по-рано заяви, че руската армия е набрала 42 000 служители между 9 ноември и 1 декември.

 

Украинските данни за руските загуби по фронта предполагат, че руските месечни загуби могат да надхвърлят 20 000 души месечно и може дори да се доближат до много по-високата цифра на Медведев. Руските операции в Украйна наскоро подтикнаха руското военно командване да изпрати бързо новосъздадени и недостатъчно силни формирования в Украйна, за да подсили секторите на фронта, възпрепятствайки по-дългосрочните усилия за формиране на оперативни и стратегически резерви и преструктуриране на руските сухопътни сили.

 

Както цифрите за набиране, така и за жертвите вероятно варират в течение на годината и всички налични цифри вероятно са преувеличени. Отчетените числа обаче съвпадат с наблюдаваните условия на бойното поле, както и други украински доклади, че руската армия е успяла да поддържа само сегашното си ниво на окомплектовка в Украйна, въпреки според съобщенията големия брой новобранци. Големите руски загуби вероятно ще попречат на руските сили да попълнят и възстановят съществуващите части в Украйна и да формират нови оперативни и стратегически резерви, ако усилията за генериране на руски сили продължат с настоящите темпове, докато руската армия продължава операциите. Русия обаче изглежда способна да продължи да поема такива загуби и да ги компенсира с нови служители, стига президентът Владимир Путин да желае и да може да поеме вътрешните последици.

 

Руските сили проведоха още една серия от удари с дронове срещу Украйна в нощта на 6 срещу 7 декември. Украински военни източници съобщиха на 7 декември, че украинските сили са свалили 15 от 18 изстреляни от Русия безпилотни летателни апарата Shahed-131/136, които са били насочени основно към областите Хмелницки и Одеса.

 

Украински официални лица съобщиха, че руски дронове са ударили пристанищна инфраструктура в Измаилски район, Одеска област, като са повредили склад и елеватор за зърно.

 

Руски блогъри твърдят, че руски дронове също са ударили летище Староконстантинов, Хмелницка област и други цели в Одеска област.

 

Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов заяви, че руските сили нямат достатъчно ресурси, за да ударят украинската енергийна инфраструктура в по-голям мащаб от миналата зима.

 

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността и обещание за съвместно производство на оръжия към Украйна на фона на Международния форум за отбранителна индустрия във Вашингтон, окръг Колумбия на 6-7 декември. Министерството на отбраната обяви нов пакет за помощ на 6 декември, който се оценява на до $175 милиона и включва: ракети AIM-9M и AIM-7; Високоскоростни противорадиационни ракети; Тръбно изстрелвани, оптично проследявани, кабелно направлявани ракети; противобронови системи Javelin и AT-4; артилерийски боеприпаси; и допълнително неуточнено оборудване.

 

Министерството на отбраната също така обяви, че САЩ и Украйна са подписали декларация за намерения относно съвместното производство на критични оръжия и приоритетния обмен на технически данни.

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорството ще позволи на Украйна да произвежда резервни части за военно оборудване, предоставено от САЩ, и да връща ремонтираното оборудване на фронтовата линия по-бързо. Белият дом заяви, че САЩ ще изпратят съветник към Министерството на стратегическите индустрии на Украйна, за да помогне за ускоряване на оперативната съвместимост на Украйна с НАТО, борба с корупцията и привличане на чуждестранни инвестиции в критични индустрии. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров се срещна с Остин на 7 декември и се застъпи за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна през 2024 г.

 

Руският президент Владимир Путин обсъди развитието на руско-иранските икономически отношения с иранския президент Ибрахим Раиси в Москва на 7 декември. Путин заяви, че търговията между Русия и Иран е нараснала с 20 процента през 2023 г. и е достигнала над пет милиарда долара.

 

Путин съобщи, че Русия и Иран изграждат железопътна линия по неопределен участък от коридора Север-Юг (планиран железопътен маршрут, който ще свърже Русия с Индийския океан през Иран).

 

Путин също така обяви, че той и Раиси възнамеряват да подпишат споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Иран и Евразийския икономически съюз (ЕАИС) в края на декември 2023 г.

 

Продължаващият напредък по коридора Север-Юг и планираното създаване на зона за свободна търговия между ЕАИС и Иран вероятно са част от продължаващите руски усилия за осигуряване на иранска материална подкрепа за руските операции в Украйна, като същевременно улесняват както руските, така и иранските усилия за избягване на санкциите. Путин също отбеляза "важното за него и Раиси да обменят мнения относно ситуацията в региона, особено в Палестина" и похвали иранско-руското енергийно и образователно сътрудничество.

 

Путин се срещна с престолонаследника на Оман и министър на културата, спорта и младежта Теазин бин Хайтам бин Тарик Ал Саид на 7 декември в кулоарите на инвестиционен форум в Москва, вероятно продължение на двустранните срещи с лидерите на държавите от Персийския залив след срещите на Путин на 6 декември в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4070 |08.12.2023 Очаква се "бавната писта" на конституционните промени да започне днес . 1| 4201 |08.12.2023 Хиляди менори на фронта. Започна еврейският празник Ханука . 2| 4183 |08.12.2023 САЩ налагат санкции заради нападенията на хутите в Червено море . 5| 4062 |08.12.2023 Честит празник на студентите! Каква е историята на 8-ми декември?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads