Реклама / Ads
2| 4311 |08.12.2023 НОВИНИ

САЩ налагат санкции заради нападенията на хутите в Червено море

.
Вашингтон наложи санкции на лица и фирми, които са финансирали атаките на хутите в Червено море. Мерките са насочени към 13 физически и юридически лица, сред които магазин за бижута и обменни бюра в редица страни. Активите им наброявали десетки милиони долари.
 

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се казва, че Иран е подкрепил схемата, включваща сложна мрежа от обменни бюра и фирми в множество държави, включително Йемен, Турция и Сейнт Китс и Невис.

 

Заместник-министърът на финансите Брайън Нелсън заяви, че предоставените от Иран средства са позволили неотдавнашните нападения на хутите срещу търговското корабоплаване в Червено море, които застрашават международната търговия.

 

Товарният кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от хутите в Червено море на 19 ноември. Това бе първият кораб, нападнат в серията атаки. 

 

"Хутите продължават да получават финансиране и подкрепа от Иран и резултатът не е изненадващ: непровокирани нападения срещу гражданска инфраструктура и търговско корабоплаване, които нарушават морската сигурност и застрашават международната търговска търговия", се казва в изявлението на Министерството на финансите, цитирано от Нелсън.

 

Хутите твърдят, че са организирали нападения с дронове и ракети срещу Израел и израелски кораби в Червено море в отговор на офанзивата, която Израел започна срещу Хамас в Газа след нахлуването на бойци на Хамас в Израел на 7 октомври.

 

Иран отрича да е замесен в нападенията.


В четвъртък Белият дом също така обяви, че насърчава съюзниците да се присъединят към Обединените морски сили - 39-членно партньорство, което съществува, за да се противодейства на злонамерени действия на недържавни участници в международни води, тъй като се стреми да даде отпор на хутите. Държавният департамент и Пентагонът ръководят усилията за разширяване на морското партньорство, след като по-рано тази седмица три търговски кораба бяха ударени от ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран хути в Йемен.


Ударът беляза ескалацията на поредицата от морски нападения в Близкия изток, свързани с войната между Израел и Хамас, тъй като за първи път в конфликта множество плавателни съдове се оказаха под прицела на едно нападение на хутите. САЩ обещаха да "обмислят всички подходящи отговори" след нападението, като специално призоваха Иран, който е главният спонсор както на бойците на Хамас в Газа, така и на хутите в Йемен.


В новите санкции, обявени в четвъртък, Министерството на финансите заяви, че санкционираният по-рано финансов посредник на хутите и Иран Саид ал-Джамал използва мрежа от обменни бюра и фирми, за да помага на иранските пари да достигат до партньорите на страната в Йемен.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4243 |08.12.2023 Честит празник на студентите! Каква е историята на 8-ми декември? . 0| 5909 |08.12.2023 Ще има ли сняг за Коледа и Нова година? . 0| 4314 |07.12.2023 НС реши: Няма да има финансов стимул „донос-бонус“ . 4| 4483 |07.12.2023 Тръмп с остри личностни нападки към главния прокурор на щата Ню Йорк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads