Реклама / Ads
5| 4067 |06.12.2023 НОВИНИ

Саудитска Арабия иска от САЩ да не се намесва, когато хутите атакуват кораби в Червено море

.
Кадри от отвличането от хутите на кораба "Galaxy Leader" с двама българи на борда
Саудитска Арабия е поискала от Съединените щати да проявят сдържаност в отговора на нападенията на йеменските хути срещу кораби в Червено море, съобщиха двама източници, запознати с мисленето на Саудитска Арабия, тъй като Рияд се стреми да ограничи разпространението на войната между Хамас и Израел, предаде "Ройтерс".
 

Подкрепяните от Иран хути се включиха в конфликта, който се разпространи в Близкия изток след избухването на войната на 7 октомври, като атакуваха кораби по жизненоважни морски пътища и изстреляха безпилотни самолети и ракети по самия Израел.

 

Товарният кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от хутите в Червено море на 19 ноември.

 

Групировката, която управлява голяма част от Йемен, твърди, че атаките ѝ са израз на подкрепа за палестинците, и се закани, че ще продължат, докато Израел не спре офанзивата си в ивицата Газа - на повече от 1000 мили от седалището на властта им в Сана.

 

Хутите са една от няколкото групировки в съюзената с Иран "Ос на съпротивата", които атакуват израелски и американски цели от началото на конфликта на 7 октомври, когато палестинският им съюзник Хамас предизвика войната, като нападна Израел.

Тяхната роля увеличи регионалните рискове от конфликта, като застраши морските пътища, по които се транспортира голяма част от световния петрол, и обезпокои държавите на Червено море, тъй като ракетите и дроновете на хутите летят към Израел.

 

Рияд, най-големият износител на петрол в света, наблюдава с тревога изстрелването на ракети на хутите над неговата територия.

 

След като през последните седмици хутите засилиха нападенията срещу морския транспорт, двама източници, запознати с мисленето на Саудитска Арабия, заявиха, че посланието на Рияд за сдържаност към Вашингтон цели да се избегне по-нататъшна ескалация. Източниците добавиха, че досега Рияд е бил доволен от начина, по който Съединените щати се справят със ситуацията.

 

Съсредоточен върху разширяването и диверсификацията на саудитската икономика, Рияд тази година нормализира връзките си с Техеран и се стреми да излезе от войната, която води с хутите в Йемен от близо девет години.

 

Източниците твърдят, че Саудитска Арабия се стреми да постигне напредък в мирния процес в Йемен, дори когато в Газа бушува война, като се опасява, че той може да бъде провален. Повече от година в Йемен цари относително спокойствие на фона на преките мирни преговори между представители на Саудитска Арабия и хутите.

 

Нападенията на хутите по време на войната между Хамас и Израел повишиха тяхната популярност в лагера на Иран, който включва също Хамас, ливанската Хизбула и подкрепяните от Иран милиции в Ирак.

 

Хутите се превърнаха в основна военна сила на Арабския полуостров, разполагаща с десетки хиляди бойци и огромен арсенал от балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети.

 

Високопоставени източници от лагера на Иран заявиха пред "Ройтерс", че нападенията на хутите са част от усилията за оказване на натиск върху Вашингтон, за да накара Израел да спре офанзивата в Газа - цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други държави в региона.

 

Един от източниците, който е базиран в Техеран, заяви, че представители на хутите са обсъдили нападенията си с ирански официални лица по време на среща в Техеран през ноември, като са се съгласили да извършат действия по "контролиран" начин, които да помогнат да се наложи прекратяване на войната в Газа. Източникът е бил информиран по въпроса.

 

Друг от източниците заяви, че Техеран не се стреми към "тотална война в региона", която би рискувала да го въвлече пряко.

 

Съединените щати и Великобритания осъдиха нападенията срещу корабоплаването, като обвиниха Иран за ролята му в подкрепа на хутите. Техеран твърди, че неговите съюзници вземат решенията си самостоятелно.

 

При един от последните инциденти в неделя три търговски кораба бяха атакувани в международни води. Хутите заявиха, че са стреляли по два израелски кораба. Израел отрече да има връзка с корабите.

 

Ескадреният миноносец на ВМС на САЩ "Карни" свали три безпилотни летателни апарата, докато отговаряше на сигналите за бедствие от плавателните съдове, които според американските военни са свързани с 14 отделни държави.

 

В понеделник Пентагонът заяви, че "Карни" е предприел действия, тъй като един дрон се е насочил в негова посока, но не може да прецени дали военният кораб е бил планираната цел.

 

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх се въздържа да използва език, който би могъл да подскаже за предстоящо ответно действие на САЩ срещу хутите. Запитана дали Съединените щати биха могли да предприемат ответни действия, Сингх заяви: "Ако решим да предприемем действия срещу хутите, това, разбира се, ще стане в избрано от нас време и на избрано от нас място".

 

Ирански дипломат заяви, че Техеран и Вашингтон са обменяли съобщения чрез посредници относно нападенията на хутите от началото на войната между Хамас и Израел. Дипломатът, който е участвал в размяната на съобщенията, заяви, че и двамата са призовали за сдържаност.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3993 |06.12.2023 Израелската армия е открила в ивицата Газа един от най-големите тайни складове за оръжие . 5| 4439 |06.12.2023 Стигна се до споразумение за Бюджет 2024: Влиза в пленарна зала идната седмица . 0| 3766 |06.12.2023 Хората на изкуството и в Русе излязоха на протест . 1| 5872 |06.12.2023 Инж. Димитър Куманов за ФрогНюз: При следващи по-сериозни снеговалежи и силен вятър щетите ще са много по-малки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads