Реклама / Ads
11| 3212 |27.05.2024 НОВИНИ

ISW: Кремъл цели Западът да направи отстъпки по отношение украинската териториална цялост и суверенитет

.
Руските сили съсредоточават сили с неуточнена численост в западната Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно за да фиксират и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, целящи да разширят руското предмостие в зоната на международната граница в Североизточна Украйна. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

Западните официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.





Това става на фона на руските усилия да убедят Запада да продължи със самоналожените ограничения и да раздели единството на НАТО.

 

Полският министър на външните работи Радослав Сикорски заяви по време на интервю за The Guardian, публикувано на 25 май, че Полша подкрепя правото на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия и че Западът трябва да спре да "ограничава постоянно" подкрепата си за Украйна. Сикорски отбеляза, че Русия продължава да нанася удари по гражданска инфраструктура в Украйна и че Европа трябва да подобри способността си да "играе играта на ескалация... като държи Путин в неизвестност".

 

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви на 26 май, че Украйна трябва да използва само оръжия, предоставени от Италия, на територията на Украйна, а германският канцлер Олаф Шолц заяви, че "няма причина" да се отменят ограниченията на Запада върху използването от Украйна на западни оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия, тъй като ограниченията на Германия "работят.

 

Председателят на постоянната делегация на Украйна в Парламентарната асамблея на НАТО Йехор Чернев намекна, че Белият дом преразглежда политиката си, ограничаваща възможностите на Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ, което съответства на съобщението на New York Times от 22 май, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоява пред президента на САЩ Джо Байдън да отмени тези ограничения. ISW продължава да оценява, че западните ограничения върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали убежище в граничната зона на Русия, откъдето руските самолети могат да нанасят удари с плаващи бомби и ракети по украински позиции и където руските сили и техника могат свободно да се събират, преди да влязат в бой.





По време на интервюто си от 25 май Сикорски също така намекна, че официални представители на САЩ са заплашили да нанесат удари по руски военни концентрации и фронтови позиции в Украйна, ако Русия използва тактически ядрени оръжия в Украйна, което предизвика отговора на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, който заплаши, че удар на САЩ срещу руска цел в Украйна ще "започне световна война".Медведев отрече САЩ да са отправяли подобна заплаха, разкритикува Сикорски като неумел и заплаши, че Полша "ще получи своя дял радиоактивна пепел", ако НАТО разположи тактически ядрени оръжия в Полша. Медведев отправя тази заплаха на своя англоезичен акаунт в X (бившiq Twitter), което предполага, че изявленията му са предназначени за международна аудитория. Възможно е Медведев да се опитва да открои изявленията на Сикорски като ескалиращи, за да вбие клин между Полша и други държави-членки на НАТО. Руските официални лица вероятно ще продължат да изискват от Запада да спазва произволно избрани "червени линии" относно западната подкрепа за Украйна в условията на непрекъснати руски военни престъпления и агресия, особено когато Западът продължава да обсъжда възможността Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия.

 

Съобщава се, че през 2024 г. руската отбранителна индустриална база (ОИБ) ще произведе три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото Западът ще произведе, въпреки че според съобщенията руските снаряди страдат от проблеми с контрола на качеството, а украинската артилерия е по-точна от руската.

 

Служители на Кремъл продължават да посочват, че Русия не се интересува от смислени преговори с Украйна и насърчават информационните операции на Кремъл, които имат за цел да принудят Запада да направи отстъпки по отношение на суверенната територия и народа на Украйна. Кремъл последователно пропагандира твърдения, че украинската държава и правителство са загубили своята легитимност, суверенитет и независимост в резултат на движението Евромайдан през 2014 г.

 

Изявлението на председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин от 26 май,  чe Украйна "е престанала да съществува като правова държава" и че "всички споразумения с нелегитимен президент са невалидни и могат да бъдат оспорени в бъдеще", предполага, че Русия не счита за валидни никакви споразумения, сключени с Украйна след 2014 г., и че вероятно няма да спазва и никакви бъдещи споразумения, сключени с настоящото украинско правителство, включително евентуално бъдещо споразумение чрез преговори.





Кремъл неведнъж е насърчавал информационни операции, които целят да убедят Запада да направи отстъпки по отношение на украинската териториална цялост и суверенитет. Всяко договорено споразумение, което не включва пряко законното правителство на Украйна, би означавало пренебрегване на суверенитета на Украйна като независима държава.

 
Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си край Сватове, Авдеевка и град Донецк.

 

Съобщава се, че бившите бойци от групата "Вагнер" продължават да формират нови отряди под ръководството на Росгвардия и чеченския Спецназ "Ахмат".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2516 |27.05.2024 Ще станат ли матурите електронни? МОН иска дигитализация на изпитния процес . 1| 2402 |27.05.2024 MO: България няма да участва с военнослужещи на територията на Украйна . 2| 2353 |27.05.2024 Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване . 1| 3582 |27.05.2024 България в НАТО - от отрабанта на Соломон Паси до Столтенберг в София днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads