Реклама / Ads
9| 2953 |14.02.2024 НОВИНИ

ISW: Путин посяга към военна стратегия от съветската епоха

.
Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец съобщи, че руските сили се опитват да възстановят маневреността на бойното поле чрез съветската теория за дълбоката война. Засега обаче се борят с прилагането й заради настоящите украински способности. 
 

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната.

 

Машовец заявява, че руските сили се опитват да приложат съветската теория с цил бърз пробив на украинската отбрана, но не успяват да постигнат ефекта от съветските операции. Всъщност причината за тези неуспехи според експерта са настоящите ограничени възможности на руските сили, по-специално при воденето на ефективен контрабатареен огън, нанасянето на удари по цели в оперативна дълбочина, прикриването на концентрацията на силите от противника и борбата с украинското технологично равенство, пречат на руските сили да постигнат изненада на оперативно ниво, необходима за пробив на украинските линии и провеждане на дълбоки бойни операции.

 

Машовец заяви, че руското военно командване не успява да внедри някои технологични иновации в оперативното планиране, включително дистанционното поставяне на мини; мащабните операции с безпилотни самолети; командването и контрола; и комуникациите, използващи съвременни технологии.

 

Теорията за дълбоката операция е продукт на съветското оперативно изкуство, разработено през 20-те и 30-те години на ХХ век, което има за цел да възстанови маневреността на бойното поле след Първата световна война чрез ангажиране на противника на няколко фронта и в дълбочина на тактическо и оперативно ниво чрез атакуване на противниковите средства на всички ешелони с артилерия, въздушни удари и атаки срещу тила на противника в синхрон с фронтални атаки за пробиване на отбранителните линии на противника. Сред авторите на тази теория е Георги Самойлович Исерсон - руски и съветски офицер.


Теорията за дълбоката битка също така твърди, че успешното оперативно планиране включва последователни планове за последователни операции, за да се попречи на защитника да възстанови съгласувани отбранителни позиции след пробива и неговото експлоатиране.





Ключовите оперативни постулати на теорията за дълбоката битка са все още валидни в съвременната война и руската армия би могла да възстанови маневреността на бойното поле и да преодолее украинската отбрана, ако успее да планира и проведе успешно оперативно обосновани кампании, използвайки теорията за дълбоката битка. Украинските сили също биха могли да използват теорията на дълбоката битка.

 

Украинските сили също биха могли да използват теорията за дълбоките битки, за да възстановят маневреността на бойното поле в своя полза, ако западните им поддръжници им предоставят подходящи ресурси. Това зависи до голяма степен от предоставянето на западна военна помощ в ключови системи, много от които само САЩ могат да предоставят в голям мащаб. В момента украинските сили имат предимства в технологиите за противодействие и възможностите за нанасяне на удари на средни и дълги разстояния благодарение на предоставената от Запада военна помощ.





Украинските сили няма да могат да запазят тези предимства и да лишат руските сили от възможността да възстановят маневреността на бойното поле при руски условия без допълнителна помощ от страна на Съединените щати и техните страни партньори в краткосрочен и средносрочен план.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски представители вече изтъкнаха надеждите си да надживеят западната помощ за сигурността на Украйна на бойното поле, а руските сили се опитват да разработят технология, която да се адаптира към настоящите украински възможности.


Машовец отбеляза, че руското военно командване се учи и в момента демонстрира по-голяма оперативна гъвкавост, отколкото в началото на войната, включително чрез създаване на нови артилерийски батареи за увеличаване на огневите възможности, засилване на разузнавателните способности, използване на дезинформация за подаване на фалшиви сведения за движението на руските сили и фрагментиране на движенията на по-големите си формирования.


Машовец заяви, че руските сили също така активно разработват собствени технологии, за да противодействат на украинските възможности и да развиват свои собствени способности, включително системи за електронна война (ЕВ), морски безпилотни летателни апарати, системи за бойно управление.

Ако САЩ прекратят военната си помощ сега, руските сили могат да възстановят бойните си способности, необходими за възстановяване на маневрирането на бойното поле при руски условия, което би поставило Русия в много по-добра военна позиция в средносрочен и дългосрочен план.





Сенатът на САЩ прие законопроект за допълнителни бюджетни кредити, с който на Украйна ще бъде предоставена помощ за сигурност в размер на около 60 млрд. долара, по-голямата част от които ще бъдат предоставени на американски компании и персонал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2575 |14.02.2024 Вятър и дъжд и днес . 3| 2661 |13.02.2024 Шефът на ООН: Обезпокояващо е, че харчим повече за оръжия, отколкото за борба с изменението на климата . 0| 2608 |13.02.2024 МС: Осигурени са необходимите средства за безплатни учебници за всички ученици . 11| 2865 |13.02.2024 Ръководителят на "Хизбула": Ще спрем обстрела по границата с Израел, само когато се прекрати агресията в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads