Реклама / Ads
13| 11755 |06.01.2024 НОВИНИ

ISW: Русия ще се опита да завземе Купянск

.
Източник: 45 отделна артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна
Руските войски вероятно ще увеличат усилията си да завземат Купянск в Харковска област през следващите няколко седмици, посочват в своя анализ от Института за изследване на войната. 
 

Руските сили изглежда имат благоприятни условия за засилване на операциите в посока Купянск и възнамеряват да направят териториални придобивки в райони, които са по-оперативно значими от други райони, които руските сили в момента се опитват да превземат, твърдят анализаторите.


Украински официални лица обаче не са съобщили за внезапно струпване на руснаци в посока Купянск.


Украински официални лица заявиха, че руските сили имат за цел да превземат Купянск и Борова (35 км западно от Сватово) през зимата на 2024 г. Изглежда, че руските сили постепенно са възстановили единици, силно влошени по време на контранастъплението през септември 2022 г. и неуспешната офанзива на Русия през зимата-пролетта на 2023 г.







Руски успех в този район вероятно ще принуди украинските сили да напуснат източния бряг на р. Оскил в Харковска област и ще създаде условия за бъдещи руски настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Креминна.


Темпото и очевидната конфигурация в окупираните Луганска и Харковска области като цяло не показват предстоящо руско настъпателно усилие по цялата линия Купянск-Лиман (Харков-Луганск-североизточна област Донецка област). Подобно на неуспешното руско настъпателно усилие в североизточна Украйна през зимата-пролетта на 2023 г.


Руските сили вероятно не са натрупали достатъчно сили в Белгородска област, за да подкрепят започването на широкомащабни настъпателни операции на други места в северната или североизточната област Харков, смятат анализаторите от Института за изследване на войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4577 |06.01.2024 Очаква ни дъжд в края на деня . 1| 4312 |06.01.2024 Три години от щурма на Капитолия . 20| 9205 |06.01.2024 “Традицията” е мъртва. Да живее “традицията”! Леденото хоро в Калофер започна без Антон Хекимян . 10| 10290 |06.01.2024 Адв. Емануил Йорданов за ФрогНюз: Няма адекватно обяснение защо цели 9 коли на МВР са изпратени след Пламен Пенев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads