Реклама / Ads
3| 5354 |27.04.2020 НОВИНИ

Италиански прокурор: Мафиоти под домашен арест ще върнат държавата в ръцете на организираната престъпност

.
Мафиотите не могат да се приберат вкъщи. Немислимо е да пускаш затворници под домашен арест по време на епидемия. Трябва да се погрижим за тях и да им осигурим всички необходими предпазни средства. Ако ги върнем по къщите им, връщаме и част от държавата в ръцете на организираната престъпност.
 

Това заяви прокурорът по борбата с мафията и тероризма Федерико Кафиеро Де Рао, цитиран от италианското издание “Ла Република”. Изявлението на Де Рао дойде едновременно с пускането под домашен арест на трима мафиоти - 78-годишният влиятелен член на Коза ностра Франческо Бонура, 65-годишният Винченцо Янацо от клана Ндрангета и един от босовете на клана Казалеси - Паскуале Загария.

 

Последният излежаваше от 2007 г. двайсетгодишна присъда, Янацо бе хвърлен зад решетките за 14 години през 2018 г., а Бонура, осъден на 23 години, бе прекарал в килията едва 9 месеца. Италия държи в затворите си общо 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст. Сред тях е и прочутият с жестокостта си Бенедето Сантапаоло, на 81 години, с няколко доживотни присъди.

 

Италия е най-тежко засегнатата от епидемията страна в Европа. Мафиотите умело използват ситуацията за трупане на дивиденти, а пускането на главатари под домашен арест може да е фатално за италианската правораздаващаа система.

 

Прокуратурата твърди, че и на тримата престъпници като особено опасни са били наложени строги мерки за изолация, изключващи контактите с членове на мафията. Домашният арест естествено не дава подобна възможност. Властите признават опасността.

 

“"В този кризисен момент мафиотските организации може да проникнат още по-дълбоко в икономическия живот, особено като подкрепят или дори изкупуват предприятия с финансови затруднения, които не могат да получат достъп до държавна помощ и това ги кара да търсят алтернативни източници на кредитиране", каза Де Рао.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5254 |31.03.2020 Италианският ”Република”: Очаква се да овладеем епидемията през май . 3| 5757 |22.03.2020 Болен от коронавирус италиански лидер пише на Корнелия Нинова . 3| 4065 |08.03.2020 Каракачанов: Италиански работници под наблюдение в Плевен заради коронавируса . 5| 5019 |31.01.2020 Връщат италианския боклук. Ако БГ фирмите са виновни, третирането - за тяхна сметка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads