Реклама / Ads
3| 2474 |20.09.2024 НОВИНИ

Италия чества София Лорен на нейния 90-ти рожден ден

.
София Лорен Източник: twitter
Легендарната италианска актриса София Лорен, една от последните звезди на Златната ера на Холивуд, ще отпразнува 90-ия си рожден ден в Рим в петък, 20 септември.
 

Италианското министерство на културата и филмовите студия Cinecittà ще отбележат юбилея с частно парти за носителката на Оскар и семейството ѝ, като се очакват гости от цял свят, които да пожелают на звездата „честит рожден ден“, съобщава Wantedinrome. 

 

По информация на новинарска агенция ANSA, ще има и допълнителни тържества в чужбина в чест на Лорен, като в Академичния музей в Лос Анджелис е насрочена ретроспектива на нейните филми през ноември. Родена като София Сиколоне в Рим през 1934 г., киноиконата започва кариерата си след като завършва на финалите на конкурса „Мис Италия“ през 1950 г.

 

Животът на легендарната София Лорен: Вечна икона на киното.

 

Италианският филмов продуцент Карло Понти променя името ѝ на София Лорен, за да привлече по-широка аудитория, а пробивната ѝ роля е в „Златото на Неапол“ (1954), режисиран от Виторио Де Сика. Тя става един от най-известните секс символи на 50-те години и участва в поредица филми с Марчело Мастрояни, както и с холивудските звезди Кари Грант и Антъни Пъркинс.

 

Изпълнението ѝ в ролята на Чезира в филма на Де Сика от 1961 г. „Ла Чочара“ (Две жени) ѝ носи Оскар за най-добра актриса, което я прави първата актриса, спечелила Оскар за представление на чужд език.

 

През следващите десетилетия Лорен печели рекорден брой седем награди „Давид ди Донатело“ за най-добра актриса, пет специални Златни глобуса, почетен Оскар през 1991 г. и награда „Визионер“ през 2021 г.

 

Лорен, която живее в Женева, беше омъжена за Карло Понти до смъртта му през 2007 г. Тя има двама синове – Едоардо и Карло Понти младши.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2275 |20.09.2024 Украинското разузнаване забрани ползването на "Телеграм" от чиновниците и военните заради руски кибер атаки . 3| 2357 |20.09.2024 Ще станат ли достъпни плажовете на Черно море за хората с увреждания? . 3| 2973 |20.09.2024 Кметът на Варна иска одит и реформа в общинските фирми, сред които и "Градски транспорт" . 8| 2303 |20.09.2024 Арестуваха българин в Пловдивско за притежание на радиоактивен метал за ядрена бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads