Реклама / Ads
1| 3080 |07.07.2021 НОВИНИ

Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020

.
Източник: БНТ
Националният отбор на Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020, след като победи Испания с 4:2 след изпълнение на дузпи (равенство в редовното време и продълженията 1:1) в първия полуфинален мач на първенството, игран на ”Уембли”, съобщи БНТ.
 

Националният отбор на Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020, след като победи Испания с 4:2 след изпълнение на дузпи (равенство в редовното време и продълженията 1:1) в първия полуфинален мач на първенството, игран на "Уембли".

 

В спор за титлата играчите на Роберто Манчини ще се изправят срещу Англия или Дания, които в сряда вечерта от 22.00 часа ще определят втория финалист.

 

Срещата в Лондон започна с по-активна игра от страна на Италия. В третата минута левият краен защитник Емерсон, който заменя Леонардо Спинацола в титулярния състав на "Скуадра адзура", изведе Николо Барела зад отбраната на Испания. Полузащитникът нахлу в наказателното поле на Унай Симон и стреля ефектно по диагонала с вътрешен фалц, но топката се удари в левия страничен стълб на испанската врата. Оказа се обаче, че Барела е бил в положение на засада и играта бе спряна от главния рефер Феликс Брих.

 

"Ла Фурия Роха" създаде първото си опасно положение в срещата в 12-ата минута, когато Педри нахлу в наказателното поле на Италия и пусна хитър извеждащ пас към Микел Оярсабал, който се бе измъкнал от опеката на Емерсон в наказателното поле на Донарума, но централният нападател на иберийците не можа да овладее топката.

 

Първият изстрел по посока врата на Джанлуиджи Донамура бе отправен в 15-ата минута, когато Феран Торес преодоля Жоржиньо пред наказателното поле на Италия и стреля по земя, но далеч от целта.

 

В 20-ата минута съставът на Роберто Манчини отново създаде неприятности за испанския вратар. Двойно подаване между Емерсон и Жоржиньо изведе левия бранител на "адзурите" дълбоко в половината на Испания. Симон излезе, за да не позволи на италианския футболист на стреля, а Емерсон подаде успоредно към Чиро Имобиле на границата на испанското наказателно поле. Имобиле продължи към Николо Барела, който вместо да моментално да стреля към опразнената врата, се засуети и Серхио Бускетс изби токата от краката му.

 

Пет минути по-късно станахме свидетели на първия точен изстрел в срещата. Донарума изчисти неубедително топката в средата на терена, където футболистите на Луис Енрике я спечелиха и организираха бърза контраатака. Дани Олмо се озова в отлична стрелкова позиция, но Леонардо Бонучи блокира изстрела му. В последствие испанският нападател отправи но удар към долния десен ъгъл на италианската врата, но младият Донарума спаси.

 

В 39-ата минута "Ла Фурия Роха" проби състава на Роберто Манчини през центъра. Коке подаде към Педри, който продължи рейда си до границите на наказателното поле на Италия и пусна успореден пас към непокрития отдясно Оярсабал. Нападателят на Испания стеля с левия си крак от движение, но високо в аут.

 

Минута преди Феликс Брих да свири последния съдийски сигна за първото полувреме, "Скуадра адзура" можеше да поведе в резултата. Киелини намери Лоренцо Инсиние с дълго диагонално извеждащо подаване към десния фланг на испанската защита. Италианският полузащитникът нахлу в наказателното поле на Симон и пусна извеждащ пас към включилия се в нападение Емерсон, който стреля от малкия пенал, но в горната греда на испанската врата.

 

Така след първите 45 минути на първия полуфинален сблъсък на УЕФА Евро 2020, отборите на Италия и Испания се оттеглиха на почивката при резултат 0:0!

 

Второто полувреме на този полуфинален сблъсък на Евро 2020 започна с чисто голово положение за състава на Италия. Джоджио Киелини изчисти топката дълбоко в половината на Испания, а Чиро Имобиле се пребори за кълбото с Аймерик Лапорт. Нападателят на "Скуадра адзура" нахлу в наказателното поле и стреля, но в страни от вратата на Унай Симон.

 

Възпитаниците на Луис Енрике отговориха на набезите на тазвечерния си съперник в 52-ата минута, когато Микел Оярсабал проби в италианското наказателно поле от десния фланг и подаде на Серхио Буспетс, който стеля с фалц, но малко над горната греда на Донарума.

 

Действията бързо се развиха пред вратата на Симон, когато Федерико Киеза се озова на добра стрелкова позиция отдясно и стреля по земя, но право в ръцете на испанския вратар.

 

Италия откри резултата в 59-ата минута, когато Микел Оярсабал центрира право в ръцете на Донарума отляво, стражът бързо върна топката в игра и кълбото мигновено бе отпратено в предни позиции към Чиро Имобиле. Пред наказателното поле Лапорт с шпагат изби топката пред краката на Имобиле, но право в тези на Федерико Киеза. Нападателят на Италия влзе в наказателното поле и стреля с фалц в долния ляв ъгъл на Симон. Резултатът е откри - 1:0 в полза на "Скуадра адзура"!

 

Испания можеше да възстанови равенството в мача в 65-ата минута, когато Коке центрира в наказателното поле на Италия и намери Оярсабал, който направи поредни си пропуск в мача, стреляйки в аут с глава пред малкия пенал на Донарума.

 

Две минути по-късно "Скуадра адзура" хвана съперника си на контраатака и бе на път да удвои резултата в своя полза. Голмайсторът Киеза направи силен индивидуален рейд до наказателното поле на Симон и изведе Доменико Берарди очи в очи с испанския страж. Берарди стреля по земя но Унай Симон спаси.

 

Испания изравни резултата в 80-ата минута. Появилият се като резерва Алваро Мората бе изведен от Дани Олмо зад италианската защита в наказателното поле на Донарума и от точката за изпъление на дузпа Мората вкара топката в долния десен ъдъл на вратата!

 

Редовното време на мача изтече при резултат 0:0 и двете нации ще изиграят две продължения по 15 минути!

 

Съставът на Испания застраши вратата на Донарума за първи път през първоти продължение в 96-ата минута, когато Рафаел Толой извърши нарушение срещу Дани Олмо от дясната страна на италианското наказателно поле. Потърпевшият Олмо се зае с изпълнението на прекия свободен удар и стреля опасно във вратата, но Донарума спаси. Отбита топка се озова в краката на Алваро Мората, който стреля в тялото на Киелини.

 

В 101-ата минута Жерар Морено центрия отляво в наказателното поле на "Скуадрата" в посока Алваро Мората, но Донарума излезе и боксира топката, която попадна в Маркос Йоренте, който стреля към опразнената врата, но Джорджио Киелини блокира удара с тялото си.

 

Италия и Испания не успяха да си отбележат попадения през първото продължение! Второто продължение започна с отлична възможност за състава на Роберто Манчини да поведе в резултата. Това се случи в 110-ата минута, когато Джордио Киелини направи поредния си извеждащ пас зад отбраната на "Ла Фурия Роха". Този път топката бе адресирана за Доменико Берарди, който от границатата на испанското наказателно поле вкара за втори път кълбото в мрежата на Симон, но нападателят на "Скуадра адзура" е бил в засада и попадението не бе зачетено.

 

 Изпълнението на 11-метровите удари започна с пропуск на Мануел Локатели, който бе повторен от Дани Олмо от състава на Испания. Последваха три последователни вкарани дузпи за състава на Роберто Манчини, докато Алваро Мората, който изравни резултата в 80-ата минута, пропусна да изравни резултата от бялата точка. Това позволи на Жоржиньо да реализира петата дузпа за своята страна и да изпрати Италия на първи финал на европейско първенство от 1968 г. насам!

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3185 |03.07.2021 Италия победи Белгия с 2:1 в Мюнхен и отива на полуфинал на Европейското . 0| 3829 |02.07.2021 Испания е първият полуфиналист на Евро 2020 . 1| 4285 |30.06.2021 European Air Charter: Птица или твърд предмет вероятно са причинили извънредното кацане на бг-самолет в Италия . 0| 3515 |30.06.2021 Кои са четвъртфиналистите на Евро 2020?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads