Реклама / Ads
22| 4368 |02.09.2021 НОВИНИ

ИТН предлага: Таван за държавни пари към медии и отговорност за писания „че сте изяли баба си“

.
Източник: БГНЕС
Рахатлъкът на някои медии, ползващи привилегии при предишната власт ще бъде развален. Това се разбира от идеите на партия „Има такъв народ“ за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на печатни и медийни услуги. Внасянето на предложенията бе обявено от председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.
 

Текстовете са качени на страницата на Народното събрание, а техни вносителите са Йорданов, Светослав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев. Промените в закона, който доби сегашния си вид по идея на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и негови колеги, създадоха регистър на медиите и тяхното финансиране. Дали времето ще стигне за новите промени да бъдат гласувани в 46-ия парламент не е ясно, но те заслужават внимание.

 

Нов елемент в предложенията е колко важна е фигурата на главния редактор, който взема важните решения какво да се публикува в едно издание. Вносителите са записали, че очакват да се „обогати информацията на регистъра на Министерството на културата и медиите да бъдат стимулирани да подават декларация с информация за действителния собственик и главния редактор, включително и ако получат финансиране пряко или косвено от държавата“.

 

Медиите ще бъдат задължени до 30 юни всяка година да подават декларация към Министерството на културата, в която да посочват източниците си на финансиране и действителния си собственик. Във ведомството ще се създаде експертна група, която да изготви идеи за промени, тъй като към момента е трудно да се открият собственици на анонимни сайтове, които ползват чуждестранен хостинг.

 

От „Има такъв народ“ предлагат в случаите, в които се публикуват неподписани материали или такива от автор с псевдоним, отговорност за публикуваната информация да носи от главния редактор, освен собственикът на медията.

По този начин главният редактор, ще е в правото си да преценява дали да пусне определена информация или не. „Това означава голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си“, коментира в парламента Йорданов.

 

Партията на Слави Трифонов предлага още медиите да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот. „Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че частните национални телевизии огромна част от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта... В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламата и стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране", коментира отново Йорданов.

 

Ако държавно ведомство или община сключи договор с нерегистрирана по закона медия, ще бъдат глобени от 500 до 5000 лева, предвиждат още поправките.

Засега това са само предложения, но те са важни, заслужават обществено внимание, защото отношенията между медии и власт отдавна будят съмнения за договорки и незаслужено финансиране.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3388 |02.09.2021 Гълъб Донев: Рано е да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите . 11| 3370 |27.08.2021 Министър Стоев изпрати съболезнования до държавния секретар на САЩ Блинкън . 26| 4375 |26.08.2021 Третият мандат отива при БСП. Нинова: Разбираме отговорността, ще подходим държавнически . 0| 3482 |26.08.2021 Държавният глава Румен Радев удостои изявени дейци на културата с Почетния знак на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads