Реклама / Ads
0| 2151 |10.10.2024 НОВИНИ

Южнокорейска писателка грабна Нобеловата награда за литература

.
Южнокорейската писателка Хан Канг Източник: БГНЕС
Нобеловата награда за литература беше присъдена на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната поетична проза, конфронтираща исторически травми и изразяваща крехкостта на човешкия живот, се посочва в мотивите на Нобеловия комитет, цитирани от АП.
 

Председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон изрази своята екзалтираност към емпатията, демонстрирана към живота на персонажите, често пъти женски.

 

Хан Канг се превръща в първия южнокорейски автор, спечелил Нобелова награда. Тя е вторият представител на Южна Корея, печелил Нобелова награда, след покойния президент Ким Те-чжун, на когото през 2000 г. е присъдена наградата за мир.





Членът на Нобеловия комитет за литература Анна-Карин Палм изтъкна, че Хан пише "интензивна лирическа проза, която е едновременно нежна и брутална, понякога сюрреалистична".

 

Опитвам се да задавам въпроси, докато пиша - понякога те са болезнени, споделя Хан Канг при удостояването си с Международната награда "Букър" за 2016 г. за романа "Вегетарианката". По думите й романът е за жена, която отказва да принадлежи към човешката раса.

 

Нобеловата награда за литература дълго време се сблъсква с критика заради фокуса към европейски и северноамерикански прозаици. Сред наградените доминират мъжете - едва 17 жени от общо 120 са печелили отличието преди 2024 г., пише АП.

 

Хан Канг е родена през 1970 г. в град Гуанджу, Южна Корея, информира сайтът nobelprize.org. На деветгодишна възраст семейството се премества в Сеул. Баща й е известен романист. Освен афинитет към литературата, Хан Канг има интереси, свързани с изобразителното изкуство и музиката, и това е видимо в творчеството й.





Международният успех идва при Хан Канг с романа "Вегетарианката" от 2007 г., спечелил Международната награда "Букър" за 2016 г., която се присъжда на неанглоезични писатели. Написан в три части, "Вегетарианката" проследява историята на жестоките последствия, настъпили в живота на героинята след отказа й да яде месо. Решението води до различни реакции, поведението на жената е осъдено от съпруга й и от авторитарния й баща, а зет й, който е визуален артист, я експлоатира еротично и естетически. Накрая героинята е въдворена в психиатрична клиника, откъдето сестра й се опитва да я спаси и да я върне към нормалния живот.

 

Творчеството на Хан Канг конфронтира историческите травми с невидимите правила, а всяка творба е израз на крехкостта на човешкия живот. Прозата на тазгодишната носителка на Нобелова награда разкрива връзката между тялото и душата, живота и смъртта. Поетичният и експериментален стил на Хан Канг я превръща в новатор в съвременната проза, се казва още в мотивите, цитирани на сайта nobelprize.org.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2134 |10.10.2024 Земеделците отменят протестите. От днес 200 млн. лв. вече са по сметките им . 1| 2139 |10.10.2024 Руснаците тероризират с управляеми бомби град Запорожие, най-малко 4-ма са ранени . 1| 2147 |10.10.2024 Министър Илков от Люксембург: Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген . 0| 2135 |10.10.2024 Пловдивският съд потвърди мярката за неотклонение "домашен арест" на кмета на Минерални бани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads