Реклама / Ads
0| 3675 |15.12.2021 НОВИНИ

ЮНЕСКО призна високото пеене от Долен и Сатовча за нематериално културно наследство

.
Източник: БГНЕС
Кандидатурата за високото пеене от селата Долен и Сатовча беше вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Решението беше взето на заседание в рамките на 16-ата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда в Париж и онлайн
 

Кандидатурата за високото пеене е подготвена от експертите от Института за етнология и фолклористика с Етнографския музей при Българската академия на науките - проф. д.изк. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл.ас. д-р Лина Гергова, предава БНТ.

 

Високото пеене или пеенето на високо е традиционно многогласно пеене, уникално за селата Долен и Сатовча, Благоевградска област.

 

В миналото песните "на високо" са били известни като летни песни, изпълнявани на открито от жените по време на полската им работа. Докато копаели или жънели, между другото пеене жените се извикват – от една нива една група „ика”, от друга нива друга група отвръща. Днес основните изпълнителки на високо са жените и момичетата от певческите групи в двете села, като традицията в село Долен е силно застрашена и повлияна от обезлюдяването му.

 

Високото пеене се нарича от местните певици „пеене на високо”, „рукане”, „викане”, „икане”.

 

Характерни са три типа многогласни песни: на ниско, на високо, комбинирани между ниско и високо. Комбинирането между ниско и високо многогласно пеене е четиригласно. То съчетава бурдонираща двугласна песен и песен на високо. На територията на България подобна особена комбинация между бурдонна полифония и афективни провиквания е уникално локално музикално явление.

 

Пеенето на високо не за пръв път получава международно признание – през 1988 г. певиците от Сатовча стават лауреати на престижната Хердерова награда.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3644 |12.12.2021 Министър Денков призна: Попаднахме в капан – изискваха се тестове, а тестове нямаше . 7| 3386 |03.12.2021 България пред ОССЕ: Подкрепяме Украйна, не признаваме анексията на Крим . 20| 27260 |27.11.2021 Бабикян попиля Плевнелиев: Най-после призна колко слаб и невзрачен е бил мандатът му . 25| 3076 |27.11.2021 Никой не може да каже дали ваксините ще ни предпазят от новия щам, призна вирусолог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads