Реклама / Ads
7| 5628 |14.06.2019 НОВИНИ

Юрист: 65% от гражданите искат следващият главен прокурор да е политически независим

.
Николай Цветоков, Биляна Гяурова и Петър Славо
65% от гражданите определят като най-важното качество на следващия главен прокурор да е „Политическа независимост“. От тук следва да започне разговорът какво означава политическа независимост. Важно е тя да се измерва.
 

Това коментираха в предаването „Лице в лице“ юристът Биляна Гяурова, която заедно с  Петър Славов и Николай Цветоков изказаха позициите си за предстоящата битка за главен прокурор на България.

 

Според Гяурова, ако е политически независим новия главен прокурор, Прокуратурата така няма да се превръща в бухалка на властта. Тази независимост може да се измерва и чрез механизъм на отчетност и отговорност пред държавата.

 

Петър Славов коментира, че след промените в закона номинации за нов главен прокурор могат да правят трима членове от ВСС и министъра на правосъдието, който вече се отказа от това си право.  Преди кръгът на номиниращите бяха широк, сега е казано, че само хора от прокурорската колегия и то само трима. Всички знаем кой ръководи тази колегия.  Те са общо 11 души.  Цялото българско общество и всички съсловни организации следва да имат право да издигнат кандидатура, каза още Славов.

 

Гяурова, коментира и състоялата се кръглата маса, организирана от президента Румен Радев. По думите й там се е провел много стойностен дебат, изчистен от личностни нападки.  По думите й подобна дейност и активизация на президента е оправдана, защото според закона процедурата може да започне най рано 6 месеца преди избора. Голяма част от качествата, които трябва да притежава главния прокурор са разписани в закона, но темата на кръглата маса бе по отношение на обществените очаквания. Стана ясно, че обществените очаквания са той да е политически независим, обясни Гяурова.

 

Цветков  обърна внимание, че всички медии които сега наричат главния прокурор „бухалка“, при избора му са го представяли като рупор на справедливостта. Според него днес е започнал много важен дебат за „тримата големи“, внесен от министъра на правосъдието. Според предложението главния прокурор и шефът на ВАС могат да бъдат отстранявани от длъжност до година и половина докато тече проверка срещу тях.

 

Славов направи уточнението, че става въпрос за трима членове от съответната колегия, което означава че могат да са от прокурорската колегия,  на които главния прокурор е шеф и това опорочава процедурата. Той допълни още, че е разписано, че могат да бъдат разследвани само за „умишлени престъпления“, но липсва уточнението „от общ характер“, което също е пропуск, който не би следвало да се приеме .  По думите му главният прокурор не е прокуратурата, той ръководи тази институция, но той еднолично не може да се разпорежда. През 2016 г. бяха направени промени, които намалиха централизизацията  на институцията, припомни Славов.

 

Гяурова определи започналия днес дебат като „абсолютно бутафорен“. По думите й от началото на тази година се говори, че процедура да се носи отговорност от „тримата големи“ е изискване на ЕК, но това не е вярно. Във всички доклади и препоръки става въпрос само за главния прокурор, категорична бе Гяурова.  Според нея ЕК няма как да си позволи такъв гаф и да постави на едно ниво съдът и прокуратурата. Няма държава в ЕС при която председателите на върховните съдилища и главния прокурор се поставени на едно.  Тя допълни, че според нея е несериозно е да бъдат предоставени на участниците много сериозни текстове, едва   10 минути преди започване на един подобен дебат.

 

Цветков  съобщи, че  понеделник пристигат експерти от ЕК с които да бъдат обсъдени тези въпроси.

 

Тримата юристи коментираха и думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че „предстои кална и мръсна битка. Според Цветков тя винаги е била такава. Славов изрази надежда и покани неправителствения сектор и съсловните организации да излъчат от средите си да номинации, които да бъдат предложени и евентуално припознати от министъра или тримата номиниращи от ВСС. По думите му номинацията на главен прокурор от средите на прокуратурата изглежда като предизвестен избор.

 

Гяурова изрази мнението, че битката зависи от ВСС, защото той е господар на тази процедура, с която вече закъсняват.  Тя уточни, че колко кална и мръсна ще е битката зависи от ВСС, защото те имат процедури как да реагират срещу нападки и очернящи кампании, каквито обикновено се водят чрез медиите.  Гяурова коментира още, че с изместването на изслушването на кандидатите на 24 октомври се  скъсява времето за дебат, който ВСС може да инициира.

 

Цветков  завърши с думите, че докато няма концепции и цели  единствено се спекулира с имена на хора и профили. По думите му от министъра на правосъдието зависи дали би припознал номинация от граждански среди, но той е политическа фигура и това изначално изглежда невъзможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5633 |12.06.2019 Журналист: Партия, чиито членове не искат да похарчат два кинта за независимост, не трябва да съществува . 1| 5166 |11.06.2019 Около 1500 души искат преизчисляване на пенсията по старата формула . 1| 3875 |10.06.2019 Граждани искат референдум за Борисовата градина . 4| 4613 |04.06.2019 Хиляди чехи искат оставката на премиера Бабиш заради злоупотреба с евросредства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads