Реклама / Ads
12| 2575 |02.08.2023 НОВИНИ

Юрист: По-голямо наказание няма да има търсеният ефект. В НК липсват конкретни състави на престъпление

.
Самата промяна в размера на наказанието от 6 на 8 години няма да има търсения ефект. Има празнина в Наказателния кодекс за конкретен състав на престъпление. Такова може да е изтезанието, унижението на човека и достойнството му. Политиците се сещат, че трябва да ревизират закона след натиска на обществеността. Измененията в НК не трябва да са свързани само със завишаване на наказанието, а с допълнителни състави на престъпление.
 

Това заяви пред Българската адв. Райна Аврамова по повод зверството в Стара Загора и обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче. Депутатите прекъснаха лятната си ваканция и ще се стремят да приемат бързи промени в Наказателния кодекс, въпреки че тези текстове бяха обсъждани непосредствено преди почивката им. 


"Няма смисъл да се прекъсва отпуска на депутати, за да се приемат изменения, които може и да не заработят. Изумен бях за текстовете за интимна връзка. Един подобен текст казва нищо с много думи. Как се доказва това нещо в съда? Законът за защита на домашното насилие освен всичко останало се използва и за злоупотреба с права. Търсят се материални изгоди през него. Много неща могат да се случат", коментира Емануил Йорданов – адвокат и бивш министър на  вътрешните работи.


Аврамова също коментира, че това е трудно доказуемо. 


"Това ще породи още хиляди интерпретации от различни съдебни състави в цялата страна. Кое ще определи тази относителна продължителност на тази връзка, каква трябва да е и колко интензивна трябва да бъде? Неправилна правна квалификация е дадена при случая в Стара Загора, но това не значи, че нямаме закони. Имаме този текст вече наличен. От там насетне вещите лица и съдебните лекари нямат право да квалифицират, а прокурорите и съдиите са тези, които да го направят", посочи адв. Аврамова.


"Вещото лице не може да реши делото. Неговото заключение не е задължително за съда. Той има право да възлага допълнителни задачи, да назначи други експертици. Никой не говори за изследване възможностите на кръвозагуба, дали прорезните рани са били в близост до жизненоважни органи, които е можело да бъдат засегнати. Всичко това са въпроси, които имат значение за правната квалификация", допълни Йорданов.


Той изрази съмнение резултатите в законовите промени да са добри, ако се случват под обществен натиск. 


"Трябва да се работи продължително и последователно", допълни Йорданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2864 |31.07.2023 ССБ: Мярката за неотклонение не е наказание. Леката телесна повреда засяга само степента на временна процесуална принуда . 0| 2784 |20.06.2023 Юрист: Конституционна реформа е като димна завеса за хората, зад коята не се разбира кой с кого се договаря . 2| 2810 |07.06.2023 Прокурорската колегия на ВСС реши да не налага наказание на Борислав Сарафов . 17| 3109 |16.05.2023 Гешев отвръща на удара: Иска дисциплинарно наказание за Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads