Реклама / Ads
15| 7776 |15.04.2014 НОВИНИ

Юрист пред Фрог: Половината партии са с незаконни ЕГН-та

.
Всеки, който установи, че неговото име е ползвано за регистрация на партии или сдружения за участие в изборите, трябва сам да пусне жалба и да заведе дело. ЦИК не може нищо да направи, коментира пред Фрог нюз юристът Георги Йорданов.
 

 

ЦИК не смее да се изкаже официално дали партиите с откраднатите имена ще бъдат отстранени от листите, което е проблем. Не смеят да го направят, тъй като се губи мнозинство. Изискването е да има 100 000 подписа на хора, съгласни да участват в регистрацията например на Партия на младите социалисти. Обаче може да се окаже, че са дали над 120 000 и 25 000 подписа са фалшиви. То тогава тази партия би трябвало да бъде отлъчена на мига. По моя информация половината от партиите са с незаконни данни, затова ЦИК мълчи. 

 

Тези, които са събирали подписите и са ги представили в ЦИК, трябва да носят наказателна отговорност за фалшивите данни. Тук вече навлизаме в закона за личните данни. По този закон  присъдата може да бъде до 30 години, подчерта юристът. Той обаче се съмнява, че някой ще си получи заслуженото по него.

 

Хората да правят големи искове. Шансът в едно съдебно дело е когато исковите молби са обединени, съветва Йорданов.  

 

Всеки, който се е почувствал засегнат и смята, че неговите данни са използвани неправомерно, може да сезира Районната прокуратура, апелират пък от държавното обвинение. „Районната прокуратура ще извърши проверка има ли неистинност в подписа на потърпевшия чрез графологична експертиза”, коментират пред Фрог нюз от прокуратурата. Оттам не се ангажират да посочат срок за установяване на истината, тъй като това зависи от времето на изготвяне на експертиза. Все пак от държавното обвинение дават надежда на измамените граждани, че ако бъде образувано дело, то ще бъде предвижено максимално бързо.

 

Не е ясно какво ще предприеме Комисията за защита на личните данни, тъй като телефонът й не отговаря.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6342 |15.04.2014 Бат’ Сали: Случаят „Лясковец” ще бледнее пред „Галиче” . 12| 5605 |15.04.2014 И партиите с крадени подписи продължават напред . 3| 6370 |14.04.2014 А. Тодоров пред Фрог: Скандалите с ЕРП-тата са пресилени . 20| 6142 |12.04.2014 Главсекът на МВР: Нецензурно е да кажа с какво се е занимавала А. Г. преди убийството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads