Реклама / Ads
2| 3840 |04.10.2021 НОВИНИ

Ивайло Динев: Надпреварата за президент ще бъде по-интересна от парламентарната

.
Ивайло Динев Източник: БГНЕС
През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за президент, а го правят неформално чрез инициативни комитети. Това от една страна дава възможност за увеличаване на вота чрез набиране на периферия, а от друга – намалява отговорността им по време на кампанията, заяви политологът Ивайло Динев. В дългосрочен план това не е здравословно за политическата ни система, смята той.
 

С новите двама сериозни кандидати президентската надпревара не само става по-интересна, но „ще вземе шоуто“, ще стане по-интересна от тази за парламента, посочи Ивайло Динев пред БНР.


Това по думите му може да доведе до изкривяване на вота при партиите, а по-важното и за българите, изобщо за държавата е парламентът да бъде подреден според истинските предпочитания на хората.


Кандидатурата на Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът определи като странна, защото години наред според него Софийският университет е бил контрапункт на политики в сферата на висшето образование.


„Реално първите истински големи протести по времето на управлението на ГЕРБ бяха започнати именно в Софийския университет 2010-а година, три години преди окупацията. Протести срещу сериозно орязване на бюджета на висшето образование, конкретно на СУ…“


Една от целите вероятно е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се привлече вот на либерално мислещи хора. От друга страна имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла донякъде „този теч от т.нар. градска, средна класа, либерално мислещи хора, които да отидат да гласуват за проф. Герджиков“, коментира Ивайло Динев в предаването „Преди всички“.


„Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде между сегашния президент и проф. Герджиков“, прогнозира той.


Може да се очаква сериозно преливане от ИТН към „Продължаваме промяната“ и то вече се вижда, както и от ДБ към ПП, отбеляза още в анализа си Динев.

„Аз продължавам да смятам, че мнозинство много трудно ще бъде създадено от т.нар. протестни партии.“


Нищо не се е променило от 4 април насам – продължаваме в една и съща линия да дълбаем, обобщи политологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3136 |01.10.2021 Ивайло Калфин: Партиите трябва да потърсят начин да направят коалиции . 1| 4837 |23.09.2021 Проф. Ивайло Дичев: „Продължаваме промяната“ дава надежда за разместване на картите . 31| 26126 |17.09.2021 Проф. Ивайло Дичев: Асен Василев и Кирил Петков ми напомнят на Тони Блеър . 6| 3513 |15.09.2021 Ивайло Мирчев: Българският парламент отне на Гешев един от основните му инструменти за натиск и репресии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads