Реклама / Ads
2| 3960 |14.06.2021 НОВИНИ

Ивайло Калфин: ГЕРБ не са били готови с Плана за възстановяване. Няма време за нов

.
Притеснения по отношение на сумата, която ще се отпусне по Плана за възстановяване няма. Проблемът е в сроковете. ГЕРБ не беше готов с плана си. Продължаваха да идват забележки от Европейската комисия. Няма време да се пише нов план, той би отнел над година. Големи промени в плана, изготвен от ГЕРБ, не могат да се правят.
 

Това заяви пред Българското национално радио бившият социален министър Ивайло Калфин, който е и изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия.

 

България е една от няколкото страни, които все още не са предали в Брюксел окончателните варианти на своите Планове за възстановяване, по който държавите-членки в блока трябва да борят последствията от COVID-19 и да се възстановят икономически. Огромни средства отпуска ЕС, но срещу конкретна програма за тяхното усвояване. Над 6 милиарда трябва да получи страната ни безвъзмездно.

 

"Сферите на инвестиции до голяма степен са определени от рамките, в които държавите трябва до да изготвят плановете си. Има си суми, които трябва да отидат за навлизането в цифровата транформация и за екология - “зеленият преход”. От там нататък в конкретните проекти е решение на всяка страна-членка. Дали в “зеления преход” ще говорим за изолация на сгради или как да се спре производството на електричество от въглища, като едновременно се осигурят работни места за хората, които работят там е въпрос на национален избор. По-важно според мен е второто, за да можем да използваме тази възможност да модернизираме икономиката. Такава няма да имаме скоро", посочи Калфин.

 

ФрогНюз припомня, че големите средства, предвидени за саниране на сгради, бяха обект на критики по отношение на плана, изготвен от ГЕРБ.

 

"Всички договори по националните планове трябва да бъдат сключени до края на 2023 г. Това означава, че колкото по-късно се предаде плана, толкова по-кратки ще са сроковете, за да се организират конкретните процедури. Освен това по-късно ще дойдат обещаните средства. България ще получи една сума от малко под 200 милиона евро след одобряването на плана. Забавянето не е фатално към този момент”, обясни Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 23470 |14.06.2021 Министър Петков отговори на ГЕРБ: Освен че съм изпуснал три язовира, съм ги и затревил ли? . 2| 6439 |14.06.2021 Как от ГЕРБ опитали да бетонират бордовете на държавните фирми? . 25| 10660 |13.06.2021 Рожденикът Борисов вдигна „парти“ по „Севда ТВ“. Раздаде по един бонбон на гербаджиите . 17| 9625 |13.06.2021 „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“ За ГЕРБ скандалното разкритие за „Пазар дере“ било… „комедиен скеч“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads