Реклама / Ads
18| 3249 |06.04.2021 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Нужна е стабилност, нови избори не са вариант

.
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
Не вярвам и не очаквам с първия мандат, който ще е при ГЕРБ-СДС, да се състави правителство. Това заяви бившият вицепремиер Ивайло Калфин пред Bloomberg TV. Според него при съставянето на правителство е важно то да има хоризонт напред, за да може да работи.
 

“Не е вариант да се отива на нови избори. Стабилността на държавата има интерес от сформиране на правителство”, отбеляза той.

 

По думите му съществени теми пред новото правителство ще са ускоряването на ваксинационната кампания срещу COVID-19, чрез което да се намали възможността за отваряне и затваряне на икономиката; финансовата стабилност; изразходването на средствата от възстановителния план на Европейския съюз.

 

Калфин не очаква промени в данъчния модел у нас в краткосрочен план. Той обаче подчерта, че „рано или късно дълговете ще трябва да се върнат“, което може да се случи или с намаляване на разходите, или с промяна на данъчния модел: „Това не означава нестабилност, ако се помисли достатъчно далеч, ако се знае какво се прави“.

 

Калфин не препоръчва рязко намаляване на разходите и най-вероятно в бъдеще трябва да се мисли за промяна в данъчния модел. Това не е страшно, не трябва да плаши бизнеса и не означава нестабилност.

 

„Ако се предвиди достатъчно от далеч и не засяга конкурентността на бизнеса, то тогава не виждам проблем. Най-безболезнената промяна на данъчния модел ще засегне личните доходи, а не облагането на бизнеса“.

 

Като основна тема във външнополитически план на новото правителство експертът изтъкна решаването на въпроса с Република Северна Македония.

 

“Необходим е сериозен разговор и приемлива форма в дипломацията”, смята Калфин.

 

Според него провеждането на референдум у нас относно присъединяването към еврозоната би било подобно на питането „за“ или „против“ Brexit във Великобритания.

 

„Когато питаш нещо, което хората не познават и не са длъжни да познават в детайли, рискуваш да дадеш диригентската палка на популистите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4765 |05.04.2021 Ивайло Мирчев: По никакъв начин няма да сме в коалиция с ГЕРБ, с ДПС, с БСП . 9| 4926 |19.03.2021 Ивайло Калфин: Срещата във Виена беше театър за вътрешна употреба . 20| 7402 |09.03.2021 Ивайло И. трепери пред началниците си, но се пъчи, как ще ги следи за купуване на гласове! . 16| 4681 |13.02.2021 Ивайло Мирчев: Властта даде 2 млрд. лв. за саниране, кметовете ѝ връщат рестото на изборите /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads