Реклама / Ads
23| 6848 |18.08.2020 НОВИНИ

Ивайло Калфин: И при Борисов, и при Лукашенко има граничещи с паника реакции

.
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
Общо между България и Беларус е търсенето на различни видове инструменти за отклоняване на вниманието и на политическия процес от страна на управляващите... В България и в Беларус позицията е една и съща - недоверие в изборите и в управлението... И при Борисов, и при Лукашенко виждаме граничещи с паниката политически реакции.
 

Така бившият вицепремиер и бивш социален министър Ивайло Калфин коментира политическата криза не само у нас, но и в Беларус.

 

ФрогНюз припомня, че още вчера се появиха подозрителни паралели между протестите в Минск и София. У нас гражданското недоволство днес навлезе в 41-вия си ден, а в Беларус протестите се разгоряха преди малко повече от седмица. Гражданите в Минск се обявиха против режима на преизбрания за пореден път държавен глава Александър Лукашенко, който успя да спечели 80% от вота. Смята се, че изборите са били манипулирани.

 

Протестите обаче доведоха до сблъсъци с полицията. Имаше хиляди задържани, стотици бяха ранени, а протестите взеха и жертви.

 

Лукашенко обаче заяви - ще си тръгне, но едва след промени в Конституцията.

Точно това чухме и от страна на кабинета “Борисов 3.2”. Вчера бе внесен проектът за измененията на основния закон, а заявката за това даде премиерът още в петък, когато заяви, че ще предложат свикване на Велико народно събрание. Анализатори обаче твърдят, че това е опит за печелене на време и законови промени, които няма да обслужват интересите на народа.


“Трайното решение на ситуацията в Беларус може да бъде решено отвътре. Стига хората да имат възможност за честна и свободна форма за изразяване на волята“, посочи Калфин.

 

Той подчерта, че „предложенията за нова Конституция са политически процес, който няма аргументи, а юридически са изключително уязвими“.

 

В сряда предстои среща на върха в ЕС, на която ситуацията в Минск ще бъде обсъдена. Според Калфин позиция на лидерите ще има и тя ще прозвучи “тежко и силно”.

 

“Не трябва да надценяваме ролята на Европейския съюз, той няма да реши проблемите на Беларус, но е важно да излезе с позиция“, заяви Калфин, който допълни, че Русия следи с особено внимание това, което се случва в съседните й държави. Ролята на Кремъл няма да бъде пасивна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10578 |17.08.2020 ГЕРБ хванати в крачка: Едно говори Борисов, друго става... . 15| 6746 |15.08.2020 Анна Заркова: Да рестартира държавата ли иска Борисов, или да я разтури . 43| 11927 |14.08.2020 Ден 37: Ще счупим ръцете на Борисов, ще блокираме цялата страна / на живо/ . 24| 6081 |13.08.2020 Ивайло Иванов: Каквото и да направим, все МВР ще е виновно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads