Реклама / Ads
6| 7601 |18.11.2022 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Борисов предупреждава: “Опичайте си акъла, за да не отидем на избори по моите правила”

.
Ивайло Мирчев
”Връщане към старите времена на изборни манипулации с брутално купуване на гласове, контролиран вот и десетки, дори стотици хиляди невалидни бюлетини.” Така Ивайло Мирчев от “Демократична България” окачестви приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс след 18-часовото ѝ заседание по-рано тази седмица. Според него по този начин Бойко Борисов цели да покаже, че е готов да прати страната на пети поредни парламентарни, но отново по правилата на ГЕРБ.
 

Събитията провокираха остра реакция както на гражданското общество, така и на ДБ и ПП, които организират съвместен протест пред Народното събрание днес (петък) от 18:30 часа.


Народният представител допълни, че 67-те страници с предложения за промени в настоящия Изборен кодекс са включвали плашещи безумия. Примери за това са видеонаблюдението в секциите, но без училищните камери да записват, превръщането на машините в скъпоструващи принтери, което практически ги обезсмисля, както и идеята на ГЕРБ държавата да купи операционните системи на машините, които всъщност принадлежат на Microsoft. Мирчев добави, че представителите на хартиената коалиция в правната комисия са отхвърлили предложението на ДБ за преброителни центрове без аргументи. Неучастието им в дебата по повечето предложения е целяло по-бързото им приемане от оформилото се мнозинство на статуквото.


“Правната комисия е сърцето на Народното събрание, а поведението на председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ беше абсолютно безумие. Искам ГЕРБ и БСП със същата загриженост и апломб, с които говорят за инфлацията и доходите на хората, да покажат че са искрени, а не лицемерни. Нека направят 18-часово заседание на бюджетната комисия по тези проблеми”, призова Мирчев пред БТА. Той припомни, че само преди две години Корнелия Нинова е определила хартиената бюлетина като недъг на гласуването и се е обявила против смесения вот, който подкрепя днес.


Среднощните промени в изборното законодателство изглежда са разгневили обществото и въпреки опита на Бойко Борисов да тушира напрежението, хиляди хора се очаква да протестират пред Народното събрание в петък от 18:30 часа. Ивайло Мирчев сподели, че много хора вече са изразили възмущение от случилото се, но място за отстъпление няма. “Терминал 2 не е изходът. Трябва да останем в България и да решим проблемите си, за да влезе страната в нов коловоз. Хората, които ще се включат в протеста тази вечер, няма да дойдат с автобуси, бели шапки и бели тениски, а със съзнанието, че има проблем, който трябва да решим”, завърши изложението си Мирчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 23460 |18.11.2022 Мая Манолова в акция с Тулупчо: Позор! Нинова, превърна БСП в придатък на ГЕРБ, връща Борисов . 3| 3124 |18.11.2022 Петър Кулински, ПП: Няма да участваме в политическите перуети на Бойко Борисов . 2| 3156 |18.11.2022 Гешев имитира ранния Борисов, хвали се с рутинна работа . 11| 6914 |18.11.2022 Петков: Правителството на Борисов избра машините, ако хартиената коалиция изтегли безумията, влизаме в зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads