Реклама / Ads
3| 5576 |02.12.2022 НОВИНИ

Ивайло Мирчев от ДБ: Въпросът е защо партиите в НС нямат доверие на машините за гласуване

.
Ивайло Мирчев каза, че няма причина депутатите да нямат доверие на машинното гласуване, тъй като живеем в технологични времена. Мирчев добави иронично: „Ще е иновативно гласуването с бобени зърна, защото отпадна машинния протокол. Флашките ще се ползват само при необходимост от доказване в съда.”
 

Ивайло Мирчев каза, че няма причина депутатите да нямат доверие на машинното гласуване, тъй като живеем в технологични времена. Мирчев добави иронично: „Ще е иновативно гласуването с бобени зърна, защото отпадна машинния протокол. Флашките ще се ползват само при необходимост от доказване в съда.”

 

Ивайло Мирчев от ДБ каза, че протоколът от машините е като калкулатор, защото показва реалната ситуация и броят на гласовете. Най-честите измами при използването на хартиената бюлетина са свързани с нанасянето на данните в протоколите като преференции или друг вид информация. Мирчев посочи, че инициатива на ДБ „Ти броиш” е софтуерен продукт, който се инсталира на таблет. От партия ДПС са го свалили най-много, тъй като той има над 1000 тегления на първите избори от етническата партия.

 

 „Хартиената коалиция” превръща гласуването на машината в „грозна фасада на псевдодемокрацията”, каза по bTV Ивайло Мирчев от ДБ.

 

Мирчев коментира въпросите около „Лукойл”. На 13-ти май 2022г. от ДБ са инициирали мерки за енергийната независимост на страната. Депутатът посочи, че е ключово държавата да има контрол върху рафинерията. ДБ имат законово предложение, докато ДПС само идея. Предложението на ДБ защитава националните интереси на България. ДБ се надява ДПС да ги подкрепят в зала.

 

Мирчев посочи, че се намираме в куриозна ситуация, в която целият ЕС не изнася руски петрол, а само България и подчерта, че в това няма логика: "Правителството даде 26 години концесия на Росенец на „Лукойл”, който от 2007г. не плаща данъци в България. Важно е държавата да има контрол върху терминала в Росенец. Трябва да се въведе търговски управител за период от 6м. Нищо няма да се национализира, а да се поеме контрол върху оперативната работа на рафинерията. Това ще гарантира енергийната сигурност на страната, ниските цени на горивата и евентуално работните места на служителите."

 

От ДБ призовават България да бъде активната страна  в този процес, за да може страната ни да гарантира ниски цени на горива. Мирчев посочи, че е необходимо "Да се направи реална ревизия от НАП на „Лукойл” за последните 6-10 години, за да се платят съответните данъци." Според Мирчев „Лукойл” печели по 250 млн. лв. от руския сорт уралс на месец: „Сега си представете по 3 млрд. на година, които могат да се  в бензиностанциите и бизнеса, което ще рефлектира на цените на хляба и сиренето."

 

Мирчев посочи, че проблемът е, че тези пари остават в „Лукойл”. Освен това акцизът на горивата в страната ни е най-евтин. Според Мирчев "Не може частна компания да поставя условия на държавата. България държи златната акция, защото рафинерията е стратегически обект. В годините тя не е използвана, което говори, че са обслужвани руските интереси."

 

Мирчев припомни, че когато „Газпром” спря газа на България, всички са чертаели апокалипсис: "Сега няма нищо страшно, защото се спекулира. До войната рафинерията работеше със 60% чужд, а не руски петрол. Какъв е проблемът това да продължи сега?”, пита риторично Мирчев. Това не и изгодно на „Лукойл”, защото "те ще губят стотици милиони, ако работят с друг петрол. Очаква се 3-4 млрд. лв. да се върнат в бюджета. В Германия 2021г. Путин не прати газ в газохранилището и Германия пое контрола", допълни Мирчев.

 

Мирчев коментира военна помощ за Украйна. Той каза, че е предприета важна стъпка в правилната посока, като целта е да има още стъпки в тази посока. Модернизацията на българската армия ще се осъществи чрез фондове на САЩ, като ще има обновление на нашите оръжия в замяна на старите, които страната ще предостави.

 

ДБ гледат сериозно към втория мандат, защото в него е „заложено бъдещето на страната”. Очакват подкрепа от НС за съставяне на правителство.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3999 |01.12.2022 Ивайло Мирчев, ДБ: ГЕРБ гледат към „Демократична България”, но подават топката към БСП и ДПС . 6| 3589 |29.11.2022 Ивайло Мирчев: Борисов изцежда и последните капки пиар в Желязната църква в Истанбул . 1| 3340 |24.11.2022 Ивайло Мирчев: ДБ и ПП водят преговори по ключови теми. Кабинет на малцинството е възможен вариант . 10| 3365 |21.11.2022 Ивайло Мирчев отговори на президента: България няма как да остане в миналото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads