Реклама / Ads
0| 5630 |28.05.2022 НОВИНИ

Иван Бакалов: Стефан Янев ще помпа мускули като анти-евро партия

.
Иван Бакалов
Стефан Янев ще помпа мускули като анти-евро партия. Ако приемем еврото, губим последния си суверенитет, казва той. Неговата партия „Български възход“ започва да се гради около този кол. Това коментира журналистът Иван Бакалов.
 

Ами много страни в Европа приеха еврото, по-големи и с повече самочувствие и суверенитет. И гърци, и италианци, французи, испанци, германци – навсякъде имаше съжаление за националните им валути драхма, лира, франк, песо, марка и т. н. Но приеха евро. На някои като Германия се отрази по-добре, на други като южните страни – не толкова, но се справят и съюзът работи като единна система, пише още той във фейсбук.


България е перачница на пари, с голям сив сектор в икономиката. Най-корумпираната страна в ЕС, с най-нисък Брутен вътрешен продукт от бившите соц страни от Източния блок. А постъпленията в държавния бюджет се крадат. Ама имаме суверенитет да го правим. И еврото според Янев и др. застрашава този ни суверенитет.


Някои американски експерти съветват да не приемаме еврото, но те защитават долара, който на международните пазари е застрашен от еврото, което му съперничи като международна валута и полека-лека го измества. Преди еврото цените на недвижимите имоти в България ги обявяваха в долари и дори много от плащанията ставаха в долари.


Какво ще кажат борците за суверенитет – всички жилища и имоти се обявяват в цени в евро. Ще го отменят ли някакси?


Има икономически „за“ и „против“ приемане на еврото, но вместо това говорят за суверенитет.


Впрочем, подобна позиция заема и БСП, не подкрепя доклада в правителството за приемане на еврото, обяснява той.


Разбира се и „Възраждане“ и др. ще са против.


И ще се говори само с истерични политически и националистически аргументи.


Към момента отвсякъде икономисти и политици говорят против еврото, а малко се дава дума на хора, които да обяснят ползите от еврото и от това ЕЦБ да контролира българските банки, а не да им прикриват далаверите както досега.

 

Иван Бакалов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3292 |27.05.2022 Сигналът за конфликт на интереси срещу зам.-министър Иван Христанов стигна до европейската комисия LIBE . 0| 3301 |27.05.2022 Иванов за българския вариант на закона „Магнитски“: Такъв законопроект няма и няма и да има . 0| 3082 |27.05.2022 Протест срещу закриването на Районния съд в Каварна . 0| 3141 |26.05.2022 Иван Хиновски: КЕВР се страхува да каже истината, че цените може да скочат с 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads