Реклама / Ads
0| 3292 |27.05.2022 НОВИНИ

Сигналът за конфликт на интереси срещу зам.-министър Иван Христанов стигна до европейската комисия LIBE

.
Иван Христанов
Сигналът за конфликт на интереси на зам.-министър Иван Христанов стигна до европейската комисия LIBE. Той е изпратен от Българска легия “Антимафия”. Именно тя сезира КПКОНПИ преди седмица. След като се запознаха с информацията, антикорупционната комисия започна проверка, като този факт бе публично огласен.
 

В сигнала се посочва: 

 

 Уважаеми членове на комисията LIBE,

Иван Маркос Христанов е назначен за заместник-министър на земеделието и в качеството си на такъв, той е лице по чл.  Трудовото му правоотношение се урежда от разпоредбите на Кодекса на труда. Съгласно чл. Трудов договор за работа в държавната администрация не може да бъде сключен с лице, което е едноличен търговец, неограничен партньор по отговорност в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или довереник в несъстоятелност, член на управителен или контролен орган на дружество или кооперация.

 

Съгласно чл. 107а, ал. 3 от Кодекса на труда при сключване на трудовия договор лицето подписва декларация за обстоятелствата.

Съгласно чл. 107а, ал. 5 от Кодекса на труда, служител, който е лице, заемащо висш публичен пост, подава декларация за имущество и интереси само в съответствие със Закона за борба с корупцията и конфискацията на незаконно придобита собственост.

Считано от 19.05.2022 г. тследващ съвет на директорите е регистриран по сметката на "ЕМП Инвест България" АД, Данъчен регистър номер 203120042 - Елвин Вехип Гури, Страна: БЪЛГАРИЯ, Томас Майкъл Хигинс, Страна: САЩ, Иван Маркос Христанов, Страна: БЪЛГАРИЯ, Станислав Русалинов Николаев , Страна: БЪЛГАРИЯ, Славчо Петров Парушев, Страна: БЪЛГАРИЯ.

 

Към 30.09.2021 г., когато е подадено заявлението G2 за обявяване на Годишните финансови отчети, не са подадени заявления за сметка на дружеството и не са обявени актове.

Затова към настоящия момент г-н Иван Христанов е в конфликт на интереси, тъй като въпреки че заема висш държавен пост - заместник-министър на земеделието, той е регистриран като член на Съвета на директорите (управляващ орган) на "ЕМП Инвест България "АД, данъчен регистрационен номер  203120042.

 

Мандатът на Съвета на директорите се записва в Търговския регистър до 13.06.2017 г., но изтичането на срока не прекратява правните отношения между този член и дружеството - в този смисъл е посочено в правната доктрина и съдебна практика - например Решение No 108 от 08.10.2015 г. и т.н. No 2263/2014 на II Търговски отдел  на Върховния касационни съд . В Решение No273 / 09.04.2009 г. по дело No6371 / 2007. относно Върховен касационния съд , IV граждански отдел. приема се, че договорът за възлагане на управление на изпълнителния директор се счита за прекратен с вписването на решението за уволнение в Търговския регистър .

 

Тази последица е в интерес на дружеството и трети лица. Такова решение по отношение на г-н Христанов не е вписано в Търговския регистър. След датата на назначаването му за заместник-министър на земеделието, а преди това за негов избор за член на Парламента, в сметката на дружеството не са подадени заявления. Нещо повече, фактът, че г-н Христанов продължи да изпълнява длъжността член на Съвета на директорите на "ЕМП Инвест България" АД, данъчен регистрационен номер 203120042 и след 13.06.2017 г., се доказва със заявка A5 No 20210224211845 подадена в Търговския регистър.  С това изявление бе представен протоколът от заседанието на Съвета на директорите на "ЕМП Инвест България" АД от 08.01.2021 г., което бе подписано от г-н Иван Маркос Христанов - третият подпис.

 

"ЕМП Инвест България" АД се занимава с предоставяне на консултантски услуги и бизнес анализ на фирми по отношение на финансирането на тяхната дейност и тяхната капиталова структура, управление и моделиране на бизнес процеси, инвестиции в други предприятия, реклама, научни изследвания, информационни и маркетингови услуги, представителство на продажби, посредничество по сделки; вътрешната и външната търговия, както и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от законодателството на Република България.

 

 За да  изясним обективната  истина, в светлината на гореизложеното и в  упражняването  на   силите си, бихме искали да  предприемете  необходимите действия,  за да  противодействие на корупцията  на  най-високите равнища  на управление, злоупотреба с европейски средства, защото сегашното  правителство с действия и бездействия, помага да се прикрият  стари практики и да ги продължи в  новото правителство, което е пряка заплаха за националната сигурност на България и  ЕС.

 

  В случай, че се разкрият данни за престъпленията, извършени от някои от лицата, посочени в изявлението, моля, предприемете необходимите действия и уведомете съответните упълномощени органи за образуващо наказателно производство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7547 |19.05.2022 Сигнал до НС: Зам.-министърът на земеделието от ПП Иван Христанов е в конфликт на интереси, участва в борд на частна фирма . 0| 3078 |18.05.2022 Стрелбата на Околовръстното станала заради конфликт за паркирана кола . 0| 32525 |13.05.2022 Ген. Атанасов: След Тодор Живков най-сервилният поддръжник на руските интереси в България е Бойко Борисов . 0| 17689 |08.05.2022 Тошко Йорданов: Премиерът си изтърва нервите с превозвачите, президентът има конфликт с БСП, а не с коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads