Реклама / Ads
2| 2913 |14.11.2023 НОВИНИ

Иван Брегов за конституционните промени: Някой може да си измие ръцете с КС

.
Ще се върви по по-бавна процедура за приемане на промените в Конституцията. Между първо и второ четене ще се видят текстовете, които ще акумулират силна политическа воля. Ако се върви по бързата писта, впоследствие могат да кажат "ние имахме политическа воля, но Конституционният съд ни спря”. Това може да е и целен резултат - някой да си измие ръцете с КС, което и друг път се е случвало.
 

Това заяви пред Българското национално радио Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

 

Той коментира и скандалът с шашмите при избора на членове на Висшия съдебен съвет. Разбра се, че 28 съдии са гласували вместо 200. Изборът за съдии членове на ВСС е проведен през последния уикенд на юни миналата година от компютри във Върховния административен съд. В двата дни за избор на нови членове на ВСС миналата година, в сградата на ВАС са влезли 28 съдии, но са подадени 200 гласа.

 

Четирима съдии оспорваха резултатите пред смесен състав на ВКС и ВАС за пряк избор за членове на ВСС от съдийската колегия. Експертизата по делото установи няколко случая, които позволяват манипулация с електронната система за гласуване, поясни Иван Брегов пред БНР. 

 

Съдийка от Софийския районен съд не е успяла да гласува, но e открит вот с нейния талон. В един и същи час на 25 юни от IP адрес на ВАС са подадени над 100 гласа, поясни Брегов, който допусна, че “вероятно някой е бръкнал в системата и просто е закачил адреса на ВАС в бързината”.

 

"Когато има лакомия за обществено внимание, главният прокурор вика наблюдаващ прокурор от Търново за една катастрофа, обаче не изнася никаква информация, когато се касае за престъпление, свързано с нормалното упражняване на правомощията на ВСС.  Моделът "Гешев" просто се пренася в българската прокуратура, независимо кой политически любимец стои начело на нейното ръководство”, допълни Брегов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2968 |14.11.2023 Въпреки ограничителна заповед - мъж преби жена си с камъни . 0| 2771 |14.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 13| 2898 |14.11.2023 Бонев се зарече: Няма да има сглобка на местно ниво . 5| 3287 |14.11.2023 Тел Авив показа база на Хамас под детска болница. Групировката държала там заложници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads