Реклама / Ads
3| 3764 |24.01.2023 НОВИНИ

Иван Демерджиев: Корупция има навсякъде. Шенген не е мираж, ще искаме помощ за нова ограда

.
Иван Демерджиев
Шенген не е мираж. Активната работа ни приближи към тази цел. Много бързо се събрахме три отговорни министерства и положихме изключителни усилия. ние сме покрили всички критерии. Това каза по БТВ шефът на МВР Иван Демерджиев. 
 

Австрия ни каза, че няма претенции към България, а към ЕК, защото Шенген не функционира във вътрешните граници. Втората теза е, че държавите, които охраняват външните граници, трябва да бъдат подпомогнати много по-активно. Имаме нужда от всякаква техника. Оградата не ни помага особено много.

 

Преодолява се бързо и лесно.Има за пример гръцката. Нашата е ниска, изградена е от слаб материал и лесно се подкопава, защото няма основа под нея. Обезпечили сме зоната зад оградата с друга техника. Зоната между Малко Търново и Резово е най-трудна. Насищаме зоната с жива сила, но обезкървяваме МВР. Ще искаме да ни подпомогнат с нова ограда. Изцяло нова. Гръцката ограда е 6 метра висока.Само такова съоръжение може да спре този огромен мигрантски натиск. 


НС трябваше да приеме ключовите  законопроекти - НПК, касаещ разследване на главния прокурор, закона за борба с корупцията, закона за лицата, които подават сигнали. Това бе действието, с което НС можеше да ни подпомогне да влезем в Шенген. Депутатите с лекота коментираха как с лекота ще променят тези законопроекти. Важно е да се запази важното съдържание в него.

 

Законът за защита на свидетелите не насърчава доносничеството. Много хора искат да дадат информация, но ги е страх. Трябва да има възможност данните да се проверят. Един сигнал не може да доведе до последици, освен до проверка.

 

Ако се установят престъпления или нарушения, естествено ще има последици. Тук говорим за изнасяне на конкретни факти, които трябва да се проверят и установят. Много често се прави опит да бъдем подведени. Но ние проверяваме всеки сигнал. Не се слага знак на равенство. Имаше механизми, които се ползват за натиск върху конкуренти. 


Виждам ясно какви са проблемите- има срастване на политика и престъпна среда. Не си представяйте лидери на партии. По места тези, които упражняват местната власт, техни деца или приближени, извършват незаконни действия. 


Навсякъде я има корупцията. Докато не се освободим от нея, общественият ресурс ще обогатява отделни хора.

 

Отделя се ресурс да пазим картините на Васил Божков. Те могат да бъдат съхранявани в трезор. Този ангажимент ни идва много повече. Не познавам случая Нексо.

 

Знаем как се е оперирало с хартиените бюлетини, преди да бъдат въведени машините. Знаем къде са проблемните секции. Но камерите ще стоят изключени, докато не започне броенето на бюлетините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3081 |24.01.2023 Демерджиев: Хартиената бюлетина ни изправя пред много по-голям обем престъпност . 4| 3105 |24.01.2023 Христо Иванов: Разумната дата за избори е 2 април . 0| 3071 |23.01.2023 Иван Михайлов: Скандалът “Нексо” не би засегнал търговските взаимоотношения между САЩ и Българи . 8| 3178 |23.01.2023 Зеленски обеща стъпки срещу корупцията по високите етажи на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads