Реклама / Ads
4| 3036 |21.02.2022 НОВИНИ

Иван Хиновски: Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за това

.
Иван Хиновски
Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за това. Увеличението ще е в рамките на инфлацията или малко повече - 2-3 процента. Това каза по "Нова Нюз“ Иван Хиновски - председател на Български енергиен и минен форум.
 

Той добави, че на борсата нещата са различни, тъй като се появяват на приливи и отливи големи заявки, което вдига цената.

Енергийният експерт припомни, че нашият пазар е свързан с европейския чрез Румъния, по тази причина не могат да се очакват драстични разлики в цените на електроенергията у нас и в европейските държави.

 

Хиновски обясни, че временните, локлани завишавания на цените се дължат на факта, че ва местната борса се явяват по-малки количества предлагане и повече търсене, това вдига цената.

 

Според него, ако се компенсират технологичните разходи на ЕРП-тата и ЕСО, не би трябвало да се очаква по-висок ръст на тока от 2-3 процента на регулирания пазар.

Иван Хиновски заяви обаче, че според експертите моделът с компенсациите към бизнеса вече трябва да бъде спрян и да се премине към по-динамична схема.

 

"Ще има нужда от драстично повишение на цената за пренос и достъп до мрежата, което е свързано с технологични разходи за ЕРП-тата на свободния пазар. Ако тази цена изкуствено се задържи, тогава не би трябвало да се вдигне цената за битовите потребители, но това ще означава сериозна компенсация от страна на държавата за крайните снабдители и ЕСО. Такава заявка не е давана на този етап", заяви Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

 

За него нищо с тези технологични разходи цената на тока би се вдигнала с 10-15 процента. По отношение компенсациите за бизнеса Владимиров смята, че подход с намеса в пазара е най-неправилния, защото променя стимулите в пазарните играчи.

"Повечето европейски страни подпомагат пряко най-засегнатите бизнеси, тези, които потребяват най-много енергия за производство на своите стоки и услуги. Помщта трябва да е за тях, не на всички поравно", убеден е той

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3226 |17.02.2022 Иван Иванов: Има основателни причини полицията да проверява бившия шеф на ”Паламара” . 10| 3719 |17.02.2022 Хр. Иванов: Прокурорите да престанат да се държат като лична гвардия на Гешев . 10| 3379 |16.02.2022 Иван Хиновски: Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ ”Белене” . 20| 3271 |16.02.2022 Христо Иванов: Няма нова нишка в БарселонаГейт. Има същите факти и въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads