Реклама / Ads
27| 3012 |28.11.2023 НОВИНИ

Иван Калчев - Глиги: Бия се в Украйна, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск

.
Иван Калчев - Глиги
"Бия се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск". Това каза българинът Иван Калчев - Глиги, който воюва на страната на Украйна от март 2022 година - малко след нахлуването на Путин в суверенната държава.
 

"Щом гледате този запис, значи аз вече съм в Украйна и съм в чуждестранния легион на териториалната отбрана на Украйна. Много хора ме питаха защо ще тръгвам. Отговорът е много прост - отивам да защитавам свободата". Това каза на 10 март 2022 година във видеообръщение Глиги, когато отиде за първи път на фронта.

 

Глиги беше от знаковите лица на протеста срещу управлението на Бойко Борисов през 2020 година.

 

Иван Калчев прекара последната една година на фронта. Преди няколко дни се прибра от втората си военна мисия. Казва, че човек привиква на напрежението и свиква и с войната, и със смъртта. В интервю за NOVA, излъчено в неделя, определя военните действия в Украйна като „терористична акция”.

 

"Пропутинските настроения у нас са придобили характера на култ. Отдавна разумните аргументи нямат никакво влияние. Светът стана твърде труден за обяснение, а конспиративната теория, че някой някъде дърпа конците, винаги е по-лесна за разбиране", каза той.

 

Според българина войната вече е преминала в друга фаза и едва ли ще станем свидетели на ново масово освобождаване на окупирана територия.

 

"Колкото повече време минава, толкова по-трудно става. Това, което спира украинската армия, е, че пази цивилното население. Това, което не спира руската армия – че обстрелва с ракети и артилерия по градовете", посочва войникът.

 

"Опасността продължава да е по-голяма за цивилното население. Начинът, по който Русия води войната, е терористичен. По-малко опасно е да си в окоп по фронтовата ивица, отколкото да си в някой град", разказа той.

 

Чувството на дълг го накарало да се включи във военните действия, споделя той.

 

"Бия се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск". Казва още, че според него страната ни непрестанно е обект на хибридни атаки.

 

"Ако Украйна падне, това ще е заплаха за цялата европейска цивилизация", категоричен е той.

 

"99.99% от войната е чакане, стоиш в някоя дупка. Звукът на войната е тишина и от време на време някоя бомба”, казва Иван. Признава, че през цялото време е имало опасност за живота му и че няма да забрави нито един момент от участието му във войната. Според българина Западът е приел за дадености сигурността, доставките, спокойствието, топлото, мира.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2557 |28.11.2023 Нидерланският Тръмп се спъва в сформирането на кабинет. Има ли България все още шанс за Шенген? . 37| 9660 |28.11.2023 Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как работят троловете му . 0| 2566 |28.11.2023 ДЛС-Несебър започнаха есенно залесяване по ОПОС . 0| 2501 |28.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads