Вторник, 24 Октомври 2017, 10:36
Frognews
3| 3227 |02.06.2016

Иван Николов от Западните покрайнини е Eвропейски гражданин за 2016 г.

.
Иван Николов
От 2008 г. насам, Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Селекцията на 50-те лауреати от целия ЕС, беше извършена от национални журита и от жури на Европейския парламент.

Иван Николов бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с дейността си като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини, Иван Николов, отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

 

„Предложих Иван Николов, не само заради дългогодишната му обществена дейност, но и конкретно заради проявите, които той успя да организира през последната годината, Той е дългогодишен организатор на международния детски фестивал - Босилеград, а през 2015 г. допринесе за избирането на фестивала за част от най–добрите Европейски фестивали и получаването на EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE). Също така, Българската телеграфна агенция откри в Босилеград първият регионален пресклуб извън страната, благодарение и на активната работа на Иван Николов и КИЦ „Босилеград“.  Иван Николов организира  „130 години от рождението на Емануил Попдимитров -глас и съвест на нашия народ“ и редица други научни конференции и прояви, допринасящи за подобряването на добросъседските отношения между България и Сърбия и държавите от Западните Балкани“, мотивира се Андрей Ковачев.

 

„Днес, съм изключително радостен, че  един съвременен народен будител и общественик, излязъл като от книгите на Симеон Радев, и в същото време толкова скромен човек, получава това признание от Европейския парламент с мотивацията за създаване на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие“, заяви още евродепутатът.

 

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на Европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.

 

Иван Николов е редактор е сп. „Бюлетин” в Босилеград. Като активен общественик е написал над 400 статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител е на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Автор е няколко книги и стихосбирки за българите зад граница, носител е на награда за родолюбива песен от Сдружението на българските писатели.

 

Другият отличен през тази година български гражданин е учителката Мариана Пенчева, номинирана от евродепутата Георги Пирински, която отглежда и възпитава в дома си десет деца на бедни родители след затваряне на социалното заведение, в което са учили.

 

Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Временно спира движението в транспортния тунел на Лъвов мост в посока „Люлин” 0| 76 |24.10.2017 . Поптодорова: Европейските ценности се пропукват 0| 437 |24.10.2017 . Спас/Александър се изправя отново пред съда 0| 406 |24.10.2017 . Пострадал от катастрофата край Драгичево почина от раните си 0| 581 |24.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах