Реклама / Ads
0| 4935 |07.02.2020 НОВИНИ

Иван Радев АЕЖ: Обществото няма нужда от „мисирки“, които обслужват властта

.
Иван Радев Източник: БГНЕС
„Вярваме, че е необходима солидарност. Точно затова дадохме пример с британските колеги и с тяхната реакция. Важно е в България да има журналисти, които не търпят да бъдат квалифицирани по този начин и вярват в достойнството на професията. Именно нашата вяра в това, че има нужда от журналистика, ни дава основание да правим това, което правим“.
 

Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти по повод позицията на АЕЖ, озаглавена „За достойнството на журналистическата професия“ след като министър- председателят Бойко Борисов на няколко пъти нарече „мисирки“ заобикалящи го журналисти.

 

В нея бе даден пример как британски журналисти са напуснали пресконференция на премиера Джонсън, след като забелязали, че не всички медии са поканени.

„Другият адресат на позицията, освен, разбира се, политиците и властта, е и обществото, тъй като обществото също трябва да е убедено, че има нужда от журналисти, които имат достойнство. Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме“.

 

„Избрахме да поздравим колегите, които веднага реагираха и принудиха Борисов да се да се извини. За съжаление, я има и другата страна – имаше други публикации след това в едно централно издание как мисирка не било толкова обидна дума, защото ацтеките смятали пуйката за божество или нещо подобно… До голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност.

 

В България властта „има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството“, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 24230 |07.02.2020 Коментар за една фалшивка: В армията няма генерали, които да застанат зад ген. Румен Радев . 13| 9028 |06.02.2020 Радев: Убедих Путин да смъкне цената на газа, кабинетът не започва преговори . 16| 20665 |06.02.2020 От Сталин до Фалконе - какво ни казва за Иван Гешев интериорът в кабинета му . 24| 6235 |06.02.2020 Президентът Румен Радев: Импийчмънт няма да напълни язовирите, а площадите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads