Реклама / Ads
0| 3021 |24.07.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Поезията на Вапцаров е звън на камбана за всички, когато говорим за политики, управление и идеи

.
Иван Таков
Нека съхраним онази вяра на Вапцаров и другарите му, че "животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден", призова председателят на БСП – София по време на митинга-поклонение по повод 80 години от разстрела на поета и неговите петима другари
 

Поезията на Никола Вапцаров е звън на камбана за всички, когато говорим за политики, управление и идеи. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на възпоменателния митинг-поклонение по повод 80 години от разстрела на поета и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на мемориала "Гарнизонно стрелбище". На него присъстваха президентът Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, председателят на Младежкото обединение в БСП - София Евгени Филипов, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, председателите на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, племенницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова и родственици на разстреляните герои.  
 
"Името на Никола Вапцаров е памет за трагична, но и романтична част от историята на нашата партия, каза още в словото си Иван Таков. - Начело на борбата за справедливост, солидарност и достоен живот, за по-добро българско бъдеще били интелектуалци, идеалисти, поети. Те давали живота си за Идеята. Не са помисляли да заменят Вярата и Идеала за лична облага". 
 
Председателят на БСП - София добави, че саможертвата на Вапцаров, другарите му и още хиляди герои са кървавия данък, който България плаща, за да не бъде отново разкъсана след Втората световна война, като съюзник на нацистка Германия. "23 юли е нашата връзка с миналото, от което черпим енергия и сили за бъдещето. Вярата на Вапцаров е нашата вяра. Делото на Вапцаров и другарите му е нашето дело, продължи той. - Левите идеи и идеали, мечтата за един по-справедлив и по-добър свят не може да бъдат унищожени с куршуми. Днес Никола Вапцаров е най-истински - най-самотният, най-обичаният поет! Светлината от Поета диша и живее във всеки от нас! Неслучайно младите хора в България и по света са най-големите почитатели и рецитатори на Вапцаров. Обичат неговата поезия. Той им казва, че няма "бронебойни патрони" срещу Вярата, Дързостта и Мечтите". 
 
Вапцаров ни учи, че усилията за ново бъдеще никога не са достатъчни, отбеляза още Иван Таков. "Това е звън на камбана, който всички трябва да чуят, когато говорят за политики, управление и идеи, каза той. - Никола Вапцаров описва съдбите на смазаните от живота хора. Убити не само социално, но и емоционално. Унижени, лишени от човешки права. Докато има социална несправедливост, безправие, нищета поезията на Никола Вапцаров ще се чете. Нека да я четем и слушаме с разбирането, за което той е мечтал! Нека съхраним онази вяра на Вапцаров и другарите му, че "животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден". Поклон пред паметта на Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2871 |23.07.2022 Иван Иванов: БСП постъпи държавнически . 0| 3377 |23.07.2022 Христо Иванов: На ГЕРБ и ДПС пяна им излиза от устата щом стане дума за Рашков . 0| 6599 |22.07.2022 Христо Иванов с отговор: Ако Слави Трифонов реши, че трябва за четвърти път да счупи всичко, ДБ ще отиде на избори . 0| 3144 |22.07.2022 Без “Моето министерство е моята крепост” в нов кабинет, иска Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads