Реклама / Ads
2| 3074 |23.07.2021 НОВИНИ

Калоян Паргов: Българските антифашисти се борят за по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена

.
На алеята към Гарнизонното стрелбище има табела, на която пише, че това е мемориален комплекс на политическо и национално помирение - така смятаме ние, социалистите, а новите десни дали мислят същото, попита лидерът на БСП - София при отбелязването на 79 години от разстрела на Вапцаров и другарите м
 

Българските антифашисти се борят за по-добър живот и по-справедлив свят и тази истина не може да бъде заличена. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов в словото си по време на отбелязването на 79 година от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов.

 

Възпоменателният митинг-поклонение на Мемориала "Гарнизонно стрелбище" беше организиран от Градския съвет на БСП – София, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Българския антифашистки съюз. На събитието присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на "Нова зора" Минчо Минчев, народни представители и общински съветници от БСП, родственици на разстреляните герои, творци, журналисти и граждани. А актрисата Джуни Александрова рецитира стихове на Вапцаров.

 

"На алеята към Гарнизонното стрелбище има табела, на която пише, че това е мемориален комплекс на политическо и национално помирение. Така смятаме ние, социалистите. А новите десни дали мислят същото?“, попита Паргов.

„Ако се върнем към онези времена, заради борбата им за по-справедлив свят, антифашистите са разстрелвани. Ето тази истина не може да бъде заличена от паметта на родолюбивите поколения", заяви той.

 

Паргов припомни, че в наши дни „псевдодемократи се опитваха да изкарат поета-антифашист Вапцаров терорист, заради левите му идеи и неговата вяра в едно по-справедливо и хуманно общество“.

"Същите тези псевдодемократи с приповдигнат патос днес твърдят, че в България фашизъм не е съществувал. Този несъществувал фашизъм обаче без съд и присъда отнема животите не само на Вапцаров и другарите му, но и на Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов и още, и още. В третото десетилетие на 21-ви век сме длъжни да заявим, че в България е имало фашизъм и антифашистка съпротива", добави лидерът на БСП - София.

 

Паргов бе категоричен, че истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива няма да бъде подменена. "Наш дълг като европейци и социалисти е да не допуснем това. Защото желаещите да го направят в днешно време са много“, каза той.

 

„Тук, на Гарнизонното стрелбище, мигове преди разстрела всеки един от политзатворниците се прощава с близките си. И в последните им думи няма и грам колебание за смисъла на борбата, за вярата в по-доброто бъдеще и близката победа над "кафявата чума". В тяхна памет ние сме длъжни да не допуснем изкривяване на фактите и техните подвизи да бъдат омаловажавани. Длъжни сме да не допуснем световния поет Вапцаров да бъде разстрелян още веднъж. Този път исторически. Не само трябва да се борим, за да запазим неговите "Моторни песни" в учебниците, но и да съхраним смисъла на гениалната му поезия. На този ден е важно да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техните подвизи", заяви Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3248 |22.07.2021 Калоян Паргов: ГЕРБ не реши 15 г. проблема с водоснабдяването и канализацията в София . 3| 3225 |19.07.2021 Калоян Методиев не изключва договорки за избори „2 в 1“ и продължаване живота на служебния кабинет . 7| 3243 |18.07.2021 Калоян Паргов: БСП не издържа поправителния изпит на 11 юли . 1| 3968 |18.07.2021 Пътна полиция е с нов шеф - комисар Калоян Драганов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads